SAJAM U MOSTARU

Na tezgama domaći i tradicionalni proizvodi

Plan nam je da od pekmeza od smokve i smokvare napravimo brend, kaže Gosto

Na Šetalištu u ponudi ljekovito bilje, sokovi, džemovi. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

24.9.2020

Sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda koji je dana održan na mostarskom Šetalištu, iako  u minijaturnom izdanju, ipak, pokazao je pravu raskoš mostarske i hercegovačke tradicije i domaće proizvodnje na jednom mjestu.

Bila je to svojevrsna  prilika  nekolicini zadrugara, udruženja, firmi i OPG-ova od Konjica do Mostara i Stoca da prezentiraju svoje proizvode koje su u proteklom periodu njihove marljive i vrijedne ruke, uprkos situaciji s koronavirusom, stvarale.

Uređeni štandovi

Maštovito uređeni štandovi, poput Udruženja žena „Vrba“ iz mostarskog prigradskog naselja Gnojnice privlačili su pažnju građana.

Upravo na tom štandu je bilo vidljivo sve ono što  mostarsko i hercegovačko podneblje nudi, od ljekovitog bilja, poput, smilja, kadulje, vrijeska, lavande u obliku melema, tinktura, kremica do raznih vrsta sokova,  džemova i pekmeza, poput nezaobilaznog od smokve i čuvene poslastice koja se spravlja od njega-smokvare.


Zdravi, domaći proizvodi. M. Smajkić

Uz to, ove vrijedne žene su predstavile i svoje rukotvorine, među kojima su se isticale pletena korpe. Ali, ne bilo koje, već davno zaboravljeni „krto“, korpa koja se plete od grančica vrbe koje rastu kraj Neretve. U takvim korpicama, raznih veličina, najčešće su se nosile smokve sa branja.

Udruženje „Vrba“ je , kako nam je reklala predsjednica Medina Gosto, jedno od „najmlađih“ na području Mostara, a za nepune dvije godine uspjele su kreirati zanimljivu ponudu raznih proizvoda koje rado prezentiraju širom BiH.

Njihovi „glavni“ proizvodi pekmez od smokve i smokvara su izrazito traženi van Mostara, posebno u Sarajevu.

Projektna podrška

- Plan nam je da od pekmeza od smokve i smokvare napravimo brend. Ovo nam je, praktično, prva godina da smo zajednički počeli spravljati pekmez od smokve, jer u Hercegovini skoro svaka kuća to pravi za sebe. Ovakvi sajmovi nam puno znače, a voljeli bismo da nas lokalna zajednica pdorži u našim planovima - kazala nam je Gosto.

Sajam je održan u organizaciji  Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH i u saradnji sa Udrugom Referalni centar Branitelj/Borac „Zadrugar“. Također, Sajam je jedna od aktivnosti „Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II“, finansiranog od Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Vlade Kraljevine Švedske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.