NE ODUSTAJU OD BORBE

Medicinari HNK ponovo na mostarskim ulicama

Tokom šetnje nosili su transparente na kojima je pisalo: „Dole Vlada“, „Ostavke“, „Ministre izađi iz bunkera“

Piše: M. Smajkić

18.12.2020

S današnjih protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Protestnom šetnjom od Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Španskog trga do zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su zdravstveni radnici u HNK, ponovo, zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora, za što bore više od godinu i po. 

Oni su, podsjetimo, u utorak prekinuli generalni štrajk u koji su stupili 10. decembra, nakon što je privremenu mjeru o obustavi izrekao Općinski sud u Mostaru, a na zahtjev Kantonalne vlade. U Vladi HNK, naime, smatraju da u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika u zdravstvu HNK i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar nisu ispoštovali svu zakonsku proceduru za pokretanje generalnog štrajka.


- Vlada je pokušala obmanuti Sud tvrdeći da nemamo sporazum o obustavljanju poslova tokom trajanja generalnog štrajka, što nije istina. Mi smo, odnosno, naš advokatski tim ,Sudu dostavili sve dokaze.Iščekujemo presudu Općinskog suda i u utorak je ročište i ja sam potpuno uvjeren da će sud donijeti pravednu odluku u skladu sa zakonom, te da ćemo već u srijedu nastaviti generalni štrajk. Vjerujem da će postupajući sudija pravedno suditi i da će donijeti zakonitu odluku-izjavio je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Više od 2.600 zdravstvenih radnika iz cijelog Kantona ogorčeni su ponašanjem Vlade HNK prema medinskim sestrama i tehničarima i poručili su da od borbe za svoja prava i status neće odustati.

Tokom šetnje nosili su transparente na kojima je pisalo: „Dole Vlada“, „Ostavke“, „Ministre izađi iz bunkera“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.