ODLUKA MUP-A HNK

Policija zabranila protestni skup u Mostaru: Zdravstvenim radnicima će biti dozvoljena šetnja

Šetnja se ne može zabraniti, ali protestni skupovi u Gradu Mostaru mogu se održati samo na dvije lokacije

Sa ranijih protesta u Mostaru. Avaz

N. H.

17.7.2023

Protestni skup zdravstvenih radnika u Mostaru nema dozvolu od mostarske policije, dok protestna šetnja ima i nju će osiguravati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) na svojim stranicama je objavio kako je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar uputio obavještenje MUP-u HNK i Vladi HNK o organizovanju protestne šetnje i skupa od Španskog trga do zgrade Vlade HNK.

Šetnju nemoguće zabraniti

Radnici su najavili kako će se okupiti 18. jula 2023. godine u 9:30 sati ispred zgrade Gimnazije na Španskom trgu.

- Na osnovu Odluke da se skupovi mogu održavati na mjestima koja su određena Zakonom, navedeni protestni skup nema potrebno odobrenje od grada Mostara i PU Mostar. Policijski službenici PU Mostar preduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da sačuvaju javni red i mir jer šetnja se ne može zabraniti – navode iz MUP-a HNK.

Odluka o lokacijama

Tokom šetnje policijski službenici će pratiti zaposlenike SKB Mostar, kako navode u cilju sprječavanja narušavanja javnog reda i mira.

Gradske vlasti, na čelu s nekadašnjim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, 2014. godine su donijeli odluku da se protestovati može samo na dvije lokacije – na Kantarevcu i u Sjevernom logoru. Takva odluka je donesena na kolegiju Gradske uprave i to nekoliko mjeseci nakon velikih protesta u cijeloj Federaciji kada je stradalo više javnih objekata u Mostara. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.