MANIFESTACIJE

"Konjička sehara" okupila 14 društava iz BiH i Crne Gore

Očekivali smo i dolazak društava iz Turske i Ukrajine, ali oni iz opravdanih razloga nisu uspjeli doći u Konjic, rekao je Ćukas

S. Džajić
  • Upriličen svečani defile ulicama grada

    Upriličen svečani defile ulicama grada

    Foto: S. DŽAJIĆ


U Konjicu je pred punim Partizanovim igralištem održan 21. međunarodni festival folklornog stvaralaštva „Konjička sehara“. 

Organizator je BZK „Preporod“. Učestvovalo je 14 kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Crne Gore, koji su defileom kroz grad predstavili svoju kulturu i tradiciju, a potom i svoje koreografije.

Drugo učešće

Amer Ćukas, sekretar BZK „Preporod“, izrazio je posebno zadovoljstvo održavanjem „Konjičke sehare“, koja prošle godine zbog pandemije nije realizirana.

- Drago mi je da smo ove godine uspjeli organizirati naš festival te smo, osim društava iz BiH, ugostili i jedno društvo iz Crne Gore. Očekivali smo i dolazak društava iz Turske i Ukrajine, ali oni iz opravdanih razloga nisu uspjeli doći - rekao je Ćukas.

Evald Krnić, osnivač i koreograf KUD-a „Dečić“ Tuzi iz Crne Gore, kazao nam je da je ovo njihovo drugo učešće na „Konjičkoj sehari“.

Posebne emocije

- Uvijek se radujemo dolasku u Konjic, jer se ovdje održava jedan od najvećih festivala folklornog stvaralaštva u BiH. Nastupao sam i kao dijete 2005. godine, tako da me vežu posebne emocije za grad i festival - naveo je Krnić.

Više o:

Konjic Festival
NA VRH

Podijeli članak na