KANTON 10

O oralnom zdravlju obučavat će se 180 prvačića i 210 polaznika vrtića u Livnu

Obuka će se odvijati tokom septembra i radujem se susretu s mališanima

A. Kamber

Ale Kamber

14.9.2018

Primarijus dr. Alija Jerlagić, dugogodišnji specijalista dječje stomatologije u livanjskom Domu zdravlja i ove godine u povodu 12.septembra - Svjetskog dana oralnog zdravlja, proveo je ciklus obrazovanja svih livanjskih prvačića, te polaznika sva četiri gradska vrtića iz oblasti oralnog zdravlja i oralne higijene. Sponzori su mu za škole Colgate, a za vrtiće Lacalut, koji livanjskim polaznicima obuke već nekoliko godina daruju svoje proizvode za održavanje usne higijene.

-Obukom će biti obuhvaćeno 180 prvačića iz obje matične i svih područnih škola u Livnu, te 210 polaznika u sva četiri gradska vrtića. Obuka će se odvijati tokom septembra i radujem se susretu s mališanima. Pošto me svi upoznaju u njihovim učionicama, razloga za strah na dolazak u ordinaciju je daleko manje kod djece, jer ih obukom već pripremim i za eventualne preglede i intervencije u ordinaciji. Cilj ove obuke je djecu naučiti da ispravno i redovno održavaju higijenu zubi i usne šupljine, te da, po potrebi, bez straha, s roditeljima dolaze na preglede u našu ordinaciju, kako bi se njihovo oralno zdravlje, a time i ukupno zdravlje očuvalo. U tu svrhu na obuci im govorim i o zdravoj prehrani, korisnoj za zube i njihov cjelokupni organizam, a ukažem na pogrešne i štetne posljedice prekomjernog konzumiranja određenih namirnica, pogotovo slatkiša. Uz ostale vrste voća i povrća, posebno im naglasim značaj mrkve i jabuke i pravilnog pranja zubi“, kazao je dr.Jerlagić, demonstrirajući to i na modelu vilice, što su rado vježbala i djeca.

Ovogodišnji start obuke za livanjske mališane počeo je u srijedu  u 1A i 1B odjeljenju OŠ "Fra Lovro Karaula", a na red će doći i prvačići iz ostalih škola, kao i svi livanjski vrtići. U sklopu obuke učenici prave i likovne radove na temu oralnog zdravlja i oralne higijene, od kojih tri najbolja budu nagrađeni, kazao je dr Jerlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.