LIVNO

Do sada uloženo više od milion i po maraka

Planirano je da ukupno ubuduće radi tridesetak uposlenika

A.K.

16.9.2018

U subotu je u Livnu svečano otvoren Zavod za hranu i veterinarstvo Livanjskog kantona, opremljen modernim laboratorijem. O dugogodišnjem radu na ovome projektu, o investicijama u isti i o predstojećim aktivnostima Zavoda, čije osnivanje traje još 2009.godine, govorila je direktorica Zavoda i doktorica veterine, Orijana Semren. 

- Do sada je uloženo oko milion i po KM, a predstoji još dio ulaganja u opremu, kao i na edukaciju kadra. Trenutno je u zavodu zaposleno šest stručnih osoba, a uskoro se raspisuje natječaj za narednih 6-7 sa srednjom stručnom spremom. Planirano je da ukupno na Zavodu ubuduće radi tridesetak uposlenika. Cilj nam je stavljanjem u funkciju opreme što bolja kontrola hrane, ali i zaraznih bolesti kod životinja - kazala je direktorica Semren, podsjećajući da je Zavod, kojem je na čelu, u sklopu Ministarstva poljoprivrede, čiji čelnik, Ivica Brešić, nije bio na otvaranju, što je izazvalo čuđenje novinara, pošto se zna da je ministar Brešić jedan od najzaslužnijih za realizaciju navedenog projekta.

- Samo u posljednje tri godine u ovaj Zavod Vlada je uložila milion i po KM, a podržavat ćemo ih i ubuduće, jer je ovo pozitivna priča u ovo predizborno vrijeme - kazao je predsjednik Vlade LK, Ivan Jozić (HDZBiH). 

O tome da podržavaju Zavod, izjasnio se i gradonačelnik Livna, Luka Čelan, koji je podsjetio da su za potrebe Zavoda dali prostor, ali i lobirali kod Češke razvojne organizacije za opremu za mikrobiologiju hrane i vode u vrijednosti od 200.000 KM. Kako su istaknuli, tokom 2019. godine pripremit će se i za opremanje laboratorija za dijagnostiku zaraznih bolesti životinja, a eventualno i laboratorij za fizikalno-kemijske analize hrane i vode.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.