AKCIJE

Udruženje "Borova glava" prikuplja so za livanjske divlje konje

O životinjama brinu i "Vukovi"

A. Kamber

18.1.2019

Udruženje „Borova glava“ prikuplja sredstva za nabavku soli za livanjske divlje konje. A. Kamber

Livanjsko Planinarsko-ekološko društvo "Borova glava" pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za nabavku 5 tona soli za livanjske divlje konje, koja im je neophodna u ovim zimskim uvjetima, te kako bi manje silazili na cestu u potrazi za istom, gdje ugrožavaju saobraćaj, pa i sami često stradaju.

- Konji nisu ugroženi zbog nedostatka hrane, jer se s time uspješno nose već godinama. Ali je za njihovo preživljavanje neophodna so koju namjeravamo postaviti na lokacijama podno Cincara kako bismo ih udaljili od magistralne ceste Livno-Šujica - kazao je Željko Krišto, jedan od članova navedenog udruženja koje brine o konjima.

Krišto je potvrdio da na prostranoj visoravni Krug, koja se proteže od Borove glave do Korićine i od Cincara do prilaza livanjskim naseljima od Zagoričana do samog grada, obitava između 600 i 700 prelijepih divljih konja, od kojih njih oko 150 često izlazi na saobraćajnicu Livno-Šujica u potrazi za solju.

Uprkos postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji koja sudionike u saobraćaju upozorava da se od Borovog polja do Potočana na putu mogu susresti konji, udesi se ipak dešavaju, uglavnom s materijalnom štetom na vozilima, ali i sa smrtnim ishodima po konje.

U akciju prikupljanja soli uz navedeno društvo uključeni su i članovi Moto-kluba "Vukovi" iz Livna, te Udruženje za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja "O".

Pored navedenih udruženja o konjima povremeno brinu i rijetki pojedinci koji ih rado obilaze i uživaju u njihovom posmatranju.

Najmanje o ovoj jedinstvenoj ergeli brinu oni koji bi trebali brinuti najviše - vlasti svih nivoa.

Jedan kraći period dio brige na sebe o konjima bilo je preuzelo Općinsko vijeće Livno, ali od kada se općina transformirala u Grad Livno prestala je i briga o konjima, upravo odlukom najvišeg organa gradske vlasti, koja se možda plaši "poseljačenja grada", ako brinu o konjima, koji su, po mnogo čemu, neiskorišteni livanjski brend.

Livno kao grad nema čak ni turističku zajednicu, a nema je ni kanton, zato i ne čudi da prirodne, društveno-historijske i kulturne znamenitosti uglavnom propagiraju samoinicijativno sve rjeđi entuzijasti i zaljubljenici u zavičaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.