LIVANJSKI KANTON

Stanje elementarne nepogode proglašeno i u općini Kupres

Općinske službe su u stalnom kontaktu sa mještanima odsječenih sela

Općinske službe upozoravaju mještane da čiste snijeg sa krovova. A. K.

A. K.

30.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Načelnik općine Kupres Milan Raštegorac je, na prijedlog Općinskog štaba CZ, proglasio stanje elementarne nepogode zbog velikog snijega koji otežava život mještana, a zameteno je i desetak sela.

Već ima i šteta od snijega, a jedna od njih je urušavanje krova štale u kupreškom naselju Osmanlije. 

Općinske službe su u stalnom kontaktu s mještanima odsječenih sela i kako je kazao Marijan Rebrina, općinski koordinator zaštite i spašavanja, spremni su pružiti pomoć mještanima u slučaju potrebe. U sklopu podrške odsječenim selima, planirano je da se Crveni križ probije do zametenih sela kako bi mještanima dostavili potrebne lijekove. 

Općinske službe upozoravaju mještane da čiste snijeg sa krovova kako bi ih sačuvali, a i spriječili eventualne nesreće, jer se najavljuju nove snježne padavine.

Problema sa snijegom ima i u ostalim općinama Livanjskog kantona i u svima je proglašeno stanje elementarne nepogode. Zametena sela i lokalne puteve u Livnu čiste i pripadnici OSBiH, čija je intervencija zatražena i u Glamoču, a bila bi poželjna i u ostalim općinama, pogotovo udaljenim planinskim selima Drvara i Bosanskog Grahova koja su danima odsječena i u kojima uglavnom žive stariji povratnici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.