MANIFESTACIJE Drugo po redu učešće

Duvanjski gimnazijalci obilježili "Noć knjige"

Ante Smiljanić na gitari odsvirao i otpjevao stihove Dobriše Cesariće po notama Arsena Dedića

A. Kamber
24.04.2019 07:34

Manifestacija "Noć knjige"

Duvanjski gimnazijalci su se i ove godine uključili u manifestaciju "Noć knjige", koja je pokrenuta u Hrvatskoj 2012. godine, da bi se 2014. godine proširila i na Crnu Goru, a dvije godine kasnije i na BiH, kada je prvi put održana. Duvanjskim gimnazijalcima je ovo bilo drugo po redu učešće u navedenoj manifestaciji. 

Budući da je ovogodišnja tema bila "Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa", duvanjski gimnazijalci su čitali odlomke iz knjige Julijane Matanović "Ko se boji lika još", dok je iz kategorije stripa nezaobilazan bio "Alan Ford".

Kompletan program praćen je i muzičkim dijelom u kojem je Ante Smiljanić na gitari odsvirao i otpjevao stihove Dobriše Cesariće po notama Arsena Dedića.

Manifestacija se odvijala u prisustvu profesorice hrvatskog jezika i književnosti Ivane Dilber i bibliotekarke Lucijane Gudelj koje su potvrdile da duvanjski gimnazijalci čitaju i više knjiga od onih propisanih lektirom, dok su gimnazijalci nadareni za slikarstvo školske zidove oslikali likovima Tina Ujevića, Miroslava Krleže i Marije Jurić Zagorke, najavljujući još književnika na zidovima svoje škole.

Komentari

NA VRH