ODŽAK

Raritet u BiH - dvije žene na čelu grada

Posavska općina prema evropskim standardima

Piše: Hasan Čalić

18.2.2021

Odžak: Žene na odgovornim funkcijama. ARHIV

Mala zastupljenost žena u bosanskohercegovačkom političkom životu izražena je kako na državnom tako i na entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou.

Prema brojnim parametrima, BiH je među evropskim državama u kojima je zastupljenost žena na čelnim pozicijama ispodprosječna.



U bolju budućnost

Dolazak žena na čelo lokalnih jedinica izgleda kao vrlo težak, ali ne i nemoguć zadatak. Primjer za to je Odžak.

Dvije najvažnije funkcije ovog grada, načelnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća, obavljaju dvije žene.

Nakon novembarskih lokalnih izbora u BiH, na mjesto načelnice došla je ekonomistkinja Nada Ćulap (HDZ BiH), a na nedavnoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća mjesto predsjedavajuće pripalo je Nasihi Torić, diplomiranoj pravnici.

Dvije žene vodit će Odžak, kako kažu, u bolju budućnost.

Torić: Saradnja izvršne i zakonodavne vlasti. ARHIV

- S obzirom na to da sam posljednju godinu vodila OV Odžaka, započinjem novi četverogodišnji mandat, ustvari nastavljam s radom. Novi saziv OV broji 25 vijećnika iz osam stranaka. Od ukupnog broja pet je vijećnica – kazala je Torić za „Avaz“.

Svjesna je da je pred njima veliki zadatak.


- Bit će posla, moramo složno raditi za dobro naših građana. Već nas čeka prvi, prioritetni zadatak, goruće pitanje gradske deponije, jer se smeće u Odžaku ne odvozi mjesec. Ovo pitanje moramo rješavati kratkoročno i uporedo tražiti dugoročni izlaz. Moramo riješiti problem poljoprivrednog zemljišta, da svi pod istim uvjetima dobiju zemljište u zakup, kako Odžak ne bi bio „grad slučaj“ – rekla je Torić.


Ćulap: Raditi za dobrobit građana. ARHIV

Dodala je da će se, zajedno s načelnicom Nadom Ćulap, uhvatiti ukoštac sa svim problemima i dokazati da žene mogu, hoće i znaju uspješno voditi općinu.


Politička funkcija

Nada Ćulap, također, ne obavlja prvi put političku funkciju.

- Šest godina sam bila ministrica finansija u Vladi Posavskog kantona. To mi je prednost sada kada sam načelnica općine, ali bit će posla. Zajedno s koleginicom Nasihom Torić, predsjedavajućom zakonodavne vlasti, pokazat ćemo građanima da i znamo i hoćemo raditi – istaknula je Ćulap.


Prioritetni ciljevi

Načelnica Ćulap govorila je o prioritetnim ciljevima za Odžak.

- Zahvaljujući Koridoru 5C, gradit će se međunarodni granični prijelaz, pa postoje realne šanse da će se na našem području graditi terminal. To je šansa za radna mjesta, kako nam ljudi ne bi odlazili iz Odžaka. Moj radni dan traje dugo, ali sve je lakše ako iza vas stoji razumijevanje porodice - kaže Nada Ćulap.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.