REPUBLIKA SRPSKA

Francuz Feliks s ''puž kućicom'' stigao u Trebinje

Prepješačio već više od 5.000 kilometara

Autor:P. MUCOVIĆ

16.6.2016

Arhitekta iz francuskog grada Nanta Feliks Vomorin (Felix Vaumorin, 24) odlučio je upoznati Evropu pješačeći i vukući za sobom svoju ”puž kućicu''. Put ga je doveo i do Trebinja, gdje je i prenoćio. 

Bez neprijatnosti 

U razgovoru nam je rekao da ga nije strah da spava pored puta, jer na svom putu, dugom više od 5.000 kilometara, nikada nije imao neprijatnosti. Jedino ga je u Hercegovini uplašila grmljavina, na koju nije navikao i prvi put je doživio takvo nešto. 

- Putujem već godinu i dva mjeseca. Na putu iz Nanta prepješačio sam kroz Švicarsku, Njemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, a evo sada sam u Bosni i Hercegovini - kaže Vomorin. 

Dodaje da mu je cilj da, putujući sa svojom kućicom, koju sam vuče, upozna ljude i način života. 

- Volim ovu moju kućicu, u kojoj se lijepo osjećam. Ovdje mi je sve što mi treba za moje putovanje. U Bosni i Hercegovini ljudi su mnogo druželjubivi i gostoprimljivi. Nude mi hranu, prenoćište, ali ja volim svoju kućicu i tu spavam. I priroda vam je divna - naglašava Vomorin.

Feliks nam je ispričao da ga je oduševio burek, ali i domaća lozovača, koju je probao, mada ne voli piti alkohol sada na putu, nego sokove, vodu, kafu. Za sada mu je krajnji cilj da do zime stigne do Grčke. 

Potpisi prijatelja

Na kraju nas je zamolio da se potpišemo na njegovu kućicu, gdje se, kako kaže, nalaze imena brojnih prijatelja koja je stekao na svom putu. 

Dalje ide za Dubrovnik

pise-dnevnik

Porodici piše pisma

- Idem odavde u Dubrovnik, pa onda preko Crne Gore i Albanije u Grčku. Tu se planiram zadržati neko vrijeme, a onda možda nastavim i do Rusije. Još nisam odlučio - ističe Feliks i dodaje da je njegov moto polako, bez mobilnog telefona i sličnih dostignuća, a porodici u Francuskoj piše pisma. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.