REPUBLIKA SRPSKA

Srebreničanin Redžep Avdić: Ne pomišljam napustiti svoj rodni kraj

Jedan je od najsupješnijih poljoprivrednika

Fena

20.6.2016

Srebreničanin Redžep Avdić jedan je od najsupješnijih poljoprivrednika na području općine Srebrenica, a za izuzetan dopinos razvoju poljoprivrede nedavno je od Općine dobio i priznanje.

U svoj rodni kraj u Zeleni Jadar vratio se 2003. godine, kada se počeo baviti uzgojem ovaca od čega je i školovao dva sina. Nakon pojave epidemije bruceloze, odlučio se baviti uzgojem krava-muzara. Za početak je dobio tri junice od Razvojnog programa UN-a, a već danas ima 25 grla.

- Godišnje izdam oko 60.000 litara mlijeka mljekari Inmer-Gradačac. Od poljoprivrede se može solidno živjeti. Obrađujem i oko 100 duluma zemlje - kaže u razgovoru za Fenu Avdić, koji, po mišljenju mnogih Srebreničana, ima najkvalitetnija grla na području općine.

Posjeduje imovinu i u Federaciji BiH, ali ne pomišlja napustiti svoj rodni kraj, jer je, kaže, najsretniji u svojoj čaršiji, gdje živi sa suprugom, dvojicom sinova, snahama, te troje unučadi.

- Jedan sin je zaposlen i ujedno nam pomaže u poljoprivrednim radovima, dok se drugi sin bavi samo poljoprivredom. Imamo mehanizaciju za obrađivanje zemlje. Jedan traktor smo dobili od donacije, a drugi sam kupio - dodaje Avdić.

Njegov sin Hajrudin se nakon završetka srednje škole u Tuzli vratio u Srebrenicu i danas je zaposlen u firmi BIOS-S.  U Srebrenici, ističe, život nije tako loš kao što mnogi misle, mladi imaju perspektivu i mogu pokrenuti vlastiti biznis u ovom gradu.

- Već pet godina kako sam se vratio u Srebrenicu i sretan sam jer imam porodicu i posao. U životu ništa nije lako, ali treba se boriti i raditi. Srebrenica može napredovati otvaranjem novih radnih mjesta. Poručujem mladima ukoliko nemaju posao da se bave poljoprivredom, jer je isplativ biznis i imaju domaći proizvod - ističe Hajrudin Avdić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.