REPUBLIKA SRPSKA

Samouki umjetnik za svoju dušu rezbari u drvetu portrete poznatih ličnosti

Štićenik trebinjskog Doma penzionera

P. M.

7.7.2016

Ljubo Glogovac, štićenik trebinjskog Doma penzionera, ima neobičan hobi. Naime, ovaj 72-godišnjak izrađuje portrete u drvetu. Zatekli smo ga kako vrijedno radi u mini ateljeu, koji je napravio pored svoje sobe. 

Ljubo kaže da portrete izrađuje za svoju dušu i za poklon, i to samo onih ljudi koji su nešto dobro napravili za narod, čije djelo se pamti, poput umjetnika, pisaca, naučnika i, naravno, njemu dragih ljudi. Veli da nije uradio nijedan portret političara i da ga politika ne interesira. 

- U Domu mi ništa ne nedostaje, nije mi nevolja da ovo radim za novac, da nosim po pijacama i slično, tako da ovaj moj hobi radim da bih usrećio i sebe samog, ali i one druge kojima poklanjam - kazao nam je ovaj vitalni starac.

Radio je u Mostaru u drvnoj industriji. A oblikovanjem drveta na ovakav način počeo je dolaskom u Dom. 

- Od alata koristim nožić, turpiju, malo dlijeto, jedno šilo, brusni papir i na kraju lak radi zaštite i sjaja. Posao je dosta precizan jer ovo nije glina ili neki drugi mekani materijal da se može popravljati rad, a najteže je kada pravim reljef lica, kose ili drugih dijelova glave, jer je to izazovnije nego samo portret na ravnoj plohi - naglašava Ljubo i dodaje da dnevno radi dva sata. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.