REPUBLIKA SRPSKA

Isključena struja općini Novo Goražde

Zbog neplaćenih računa u iznosu od oko 74.000 KM

Al. B.

21.10.2016

Sva brojila u vlasništvu Općine Novo Goražde isključena su jučer sa elektro-energetskog sistema. Potvrdio nam je to upravnik poslovnice „Elektrodistribucije“ u Novom Goraždu, Mile Janković, pojašnjavajući da su ove aktivnosti naložene zbog duga koji iznosi oko 74.000 KM.

Prethodnu, ali i naredne noći Novo Goražde će provesti u mraku, jer je isključena i ulična rasvjeta. – Tokom dana su isključeni biblioteka „Božidar Goraždanin“, Centar za socijalni rad, mjesne zajednice, javna rasvjeta, Sportska dvorana, a na kraju i zgrada same opštine – kazao nam je jedan od uposlenika Općine Novo Goražde. 

Odlazeći načelnik općine Dalibor Nešković iz SDS-a novonastalu situaciju nije želio komentirati, a Mila Janković iz SNSD-a, koja je pobijedila na izborima, još nije preuzela dužnost, tako da ni sami uposleni ne znaju kako da se ponašaju. Bez struje kompjuteri ne mogu raditi, pa se sada ne mogu pružiti ni osnovne usluge građanima, poput vađenja rodnog lista.

Plaće već neko vrijeme naplaćuju sudskim presudama i blokadama računa, a posljednja redovna isplaćena je u prošloj godini. Račun je blokiran zbog dugovanja po osnovu kreditnih zaduženja, plaća i doprinosa uposlenicima, te nabavki materijala. – Već nekoliko mjeseci nemamo ni telefona koji su takođe isključeni zbog neplaćenih računa.

Jedini aktivni telefon je fax, sve ostalo je ukinuto – kaže naš sagovornik.

Ukupna zaduženja iznose oko 4 miliona maraka, tako da niko ne vidi izlaz iz trenutne situacije. U isto vrijeme revolt kod stanovnika i službenika izaziva činjenica da se dugovi za struju, i u višestruko većim iznosima, toleriraju drugim Općinama i javnim kompanijama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.