REPUBLIKA SRPSKA

Druženjem obilježen početak još jedne kalendarske godine

Tradicionalno okupljanje stanovnika Janje 1. januara

Autor:Lj. LJUBOJEVIĆ

2.1.2017

Tradicionalno već petnaestak godina svakog 1. januara tačno u podne stanovnici Janje kod Bijeljine, njihove komšije i prijatelji iz susjednih općina, rođaci iz dijaspore, okupe se na Drini da druženjem i razmjenom najljepših novogodišnjih želja obilježe početak još jedne kalendarske godine.

Domaći specijaliteti

Atlaga Gradaščević, mještanin Janje i jedan od inicijatora ovog prvojanuarskog druženja, kaže da je ovo druženje počelo na spontan način. Ljudi su željeli da se vide, pozdrave jedni druge i požele međusobno dobro zdravlje i sreću u nastupajućoj godini.

- Svi su ovdje dobrodošli. Ovo nije samo skup nas, iz Janje, već smo otvoreni za druženje sa svim ljudima dobre volje. Važno je da bar na trenutak zaboravimo životne probleme i brige, da isključimo politiku i svjetske teme iz naših života - kaže Gradaščević.

Ovdje, dodaje, pripremaju riblji paprikaš i goveđi gulaš i janjetinu s ražnja, a prijatelji iz Splita donesu dobro vino, usoljene inćune i riblju paštetu. Također, kaže on, tu su i drugi domaći specijaliteti, bosanski lonac, pogača od brašna s vodenice, domaći sir i kajmak. Za gurmane i sladokusce nema zime.

Niske temperature

Okupljanje mještana Janje i njihovih prijatelja ništa ne može omesti. Oni su se u proteklim godinama na Drini okupljali i kada je snijeg bio dubok 60 centimetara, ali i po jakom mrazu i izuzetno niskim temperaturama.

Ovaj 1. januar bio je sunčan i ugodan dan, kao stvoren za druženje, šalu i dobro raspoloženje, za dobar početak još jedne godine.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.