REPUBLIKA SRPSKA

Vlada RS: 9. januar 'republički praznik'

Saopćenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave

(A. S.)

3.1.2017

Iz Vlade Republike Srpske danas su saopćili da je, prema Zakonu o „Danu RS“, koji je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan, 9. januar „republički praznik“.

- U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti -navodi se u saopćenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Skupština RS je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. septembra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o ”Danu RS”, po hitnom postupku i obavezala Vladu RS da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Usklađivanje zakona dosad nije obavljeno.

U Zakonu o “Danu RS” se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS 9. januar utvrđuje kao “Dan RS” koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja “Dana RS”.

Iz Vlade RS podsjećaju da je skladu sa članom 7. Zakona o praznicima RS, vjerski praznik pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da pravoslavci imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. i 7. januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.