REPUBLIKA SRPSKA

Sindikat doktora traži smjenu ministra zdravlja Dragana Bogdanića

Avaz.ba

2.11.2017

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (RS) zatražio je od entitetske premijerke Željke Cvijanović da pokrene postupak smjene Dragana Bogdanića sa funkcije ministra zdravlja i socijalne zastite.

Tvrde da je on najodgovorniji za loše stanje u oblasti zdravstva u tom bh. entitetu.

-Iako je stanje u zdravstvu alarmantno, činjenica je da Bogdanić od imenovanja na funkciju ministra nije preduzeo ozbiljne, konkretne i adekvatne mjere na njegovom poboljšanju - navodi se u saopćenju Sindikata doktora medicine RS-a.

Optužuju resorno ministarstvo da nije učinilo gotovo ništa za uspješno provođenje neophodnih i hitnih reformi u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, donošenja novog zdravstvenog zakonodavstva i reorganizacije javne zdravstvene službe, kao i mjera i aktivnosti koje su trebale uticati na smanjenje dugovanja i poboljšanju efikasnosti i ekonomičnosti poslovanja, zaustavljanju odlaska najstručnijih kadrova iz zdravstvenog sistema, kao i sprečavanju korupcije i kriminala u zdravstvu.

-Posebno napominjemo i da je u zadnje vrijeme zdravstveni sistem dodatno opterećen novim vrlo upitnim investicijama sa sumnjivim i netransparentnim tenderskim postupcima, potpuno neosnovanim zapošljavanjem, raznim političkim uticajima, kadrovskim aferama i neodrživim politikanstvom.

Svi navedeni indikatori jasno ukazuju da se za četiri godine mandata ministra Dragana Boganića drastično pogoršalo stanje u oblasti zdravstva i to na način da su ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova višestruko uvećana - tvrde, između ostalog, iz tog sindikata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.