REPUBLIKA SRPSKA

Na rijeci Drini između Bratunca i Ljubovije: Most „Bratoljub“ završen, ali nije još u funkciji

Novi most na Drini koji spaja Bratunac i Ljuboviju

Piše: S. SMAJLOVIĆ

7.11.2017

Stručni timovi Srbije i BiH izvršili su tehnički prijem mosta “Bratoljub”, koji preko rijeke Drine spaja Bratunac i Ljuboviju, ali zbog nepostojanja sporazuma o graničnim prijelazima, još dugo će se čekati da bude u funkciji.

- Ostalo je još da se izda upotrebna dozvola, ali i s njom most ne može biti pušten u saobraćaj jer još nije počela izgradnja carinskog terminala na lijevoj obali Drine u Pobrđu kod Bratunca - potvrđeno nam je iz Ministarstva saobraćaja i veza Vlade Republike Srpske.

„Avaz“ saznaje, a to je prilikom nedavne posjete Srebrenici i Bratuncu potvrdio i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, da će ove sedmice JP “Putevi RS” početi raditi na pristupnim putevima,

     

Iako je most potpuno završen, on bez izgrađenog carinskog terminala neće biti u funkciji. No, tu nastaju problemi jer još nema sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Srbije. Taj sporazum preduvjet je za potpisivanje sporazuma o gradnji zajedničkog graničnog prijelaza, koji je već usaglašen i nalazi se u Vijeću ministara BiH. Oba sporazuma su međunarodna, tako da je neophodna procedura ratifikacije, koja u BiH može trajati mjesecima.

       

Nezvanično nam je potvrđeno da trenutno Srbija koči postizanje sporazuma o graničnim prijelazima jer, vjerovatno, čeka i kalkulira, s obzirom na to da je sada aktuelna priča o postizanju sporazuma o granici i razmjeni teritorija.

Sporazum UIOBiH i RS  

     

Manji bh. entitet i Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) već su postigli sporazum o gradnji prijelaza u Pobrđu kod Bratunca, i to na način da je RS UIO ustupila zemljište na korištenje sve dok postoji potreba za tim graničnim prijelazom. Međutim, od radova na carinskom terminalu, za koje je osigurano 11 miliona maraka, neće biti ništa dok se ne postigne sporazum.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.