REPUBLIKA SRPSKA

"Coca-Cola" kupuje banjalučko preduzeće

Agencije

29.11.2017

Kompanija "Coca-Cola" planira da kupi banjalučko preduzeće "MB Impex", koje se bavi proizvodnjom voćnih rakija i likera te žestokih alkoholnih pića.

Plan o kupovini i preuzimanju objelodanjen je na internet stranici Konkurencijskog vijeća BiH, kojem je prijavljena koncentracija, što je obavezno po Zakonu o konkurenciji.

Naime, koncentracija nastaje promjenom kontrole ili udruživanjem preduzeća, a zabranjena je u slučaju da narušava tržišnu konkurenciju.

Prema podacima iz prijave koncentracije, ona će imati efekat u okviru tržišta alkoholnih pića, tačnije voćnih likera, brendija i aperitiva na području RS i Bosne i Hercegovine.

"Zbog toga pozivamo sve zainteresirane privredne subjekte koji djeluju na tržištu alkoholnih pića i na drugim tržištima na kojima bi predmetna koncentracija mogla imati efekte, te druge institucije ili udruženja koji imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu, da dostave pisane primjedbe i mišljenja", navodi se u obavještenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Prijava koncentracije je inače stigla sredinom jula ove godine, a prema njoj preduzeće iz Banje Luke bi postalo dio "Coca-Cola HBC" iz Srbije.

U pitanju je partnerska punionica kompanije "Coca-Cola" koja ima licencu za punjenje, distribuciju i prodaju pojedinih proizvoda ovog velikog brenda.

Pored klasičnog i svjetski poznatog napitka proizvode i koka-kola zero, fantu i sprajt, kao i razne druge vrste gaziranih i negaziranih napitaka i vodu.

"Coca-Cola HBC" inače posluje na području koje se prostire od Irske na zapadu do pacifičke obale Rusije na istoku, od Arktičkog kruga na sjeveru do tropskog područja Nigerije na jugu. To je druga najveća punionica "Coca-Cola" proizvoda na svijetu. Snabdijeva pićem više od 580 miliona ljudi kroz 28 zemalja na tri kontinenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.