REPUBLIKA SRPSKA

Bosanska Gradiška: Hotel ''Kajzer'' ponovo otvara vrata za goste

Hotel je privremeno sjedište Zavičajnog muzeja

Piše: B. GRGIĆ

17.1.2018

Zgrada nekadašnjeg hotela „Kajzer“, koji je, zajedno Vijećnicom, izgrađen za vrijeme austrougarske vlasti, ponovo će biti stavljena u komercijalnu funkciju. 

Za ovo se pobrinuo direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović, koji potvrđuje da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za nacionalne spomenike u Bosanskoj Gradišci.

Velika vrijednost

Nekadašnji hotel „Kajzer“, koji se naslanja na zgradu Vijećnice, nalazi se u najljepšem dijelu grada, na savskoj obali. Posljednjih nekoliko decenija hotel je privremeno sjedište Zavičajnog muzeja.

- U planu je da se hotelu vrati prvobitna funkcija. Uz hotel će ponovo zablistati gradska bašta, a u ponudi će biti 12 soba, četiri apartmana, vinski podrum i sala. Pošto će se istovremeno adaptirati i Vijećnica, Zavičajni muzej će se, zajedno s galerijom, suvenirnicom i drugim kulturnim ustanovama, preseliti u tu zgradu neprocjenjive vrijednosti - rekao je Vujinović.

Tokom minule građevinske sezone uređen je parking prostor ispred nekadašnjeg bisera na Savi.

- Načinili smo zahvat na kanalizacionom odvodu i spriječili širenje vlage u Vijećnici i zgradi hotela. Očekujemo da će ulaganja u adaptaciju objekta s namjerom da se ponovo ovdje otvori hotel koštati oko 750.000 maraka - kazao je Vujinović.

Vujinović: Izrada projekta

Preuređenje objekta u hotel rješava se veliki problem u gradu na Savi. Uprkos činjenici da je pokrenuta inicijativa da postane grad, Bosanska Gradiška još nema hotel. Načelnik općine Zoran Adžić kaže da je svjestan tog problema.

- Preuređenjem ova dva objekta za potrebe kulturnih institucija i hotelskog smještaja otpočinjemo i realizaciju projekta „Izlaz na rijeku Savu“. Nadamo se da ćemo naići i na razumijevanje kod fondova Evropske komisije - rekao je Adžić.

Očekuju pomoć

Očekuje se da će građevinski radovi na unutrašnjosti oba objekta početi na proljeće ove godine.

Podršku ovoj ideji pružila je i lokalna vlast, a očekuje se pomoć i s entitetskog i državnog nivoa te međunarodne zajednice.

Velika potreba 

Vijest da će ponovo biti otvoren hotel na samoj savskoj obali obradovala je mještane ovog grada. 

- Neshvatljivo je da kao grad velike historije i tradicije nemamo hotel. Na ulazu smo i u Evropsku uniju. Hotel je naša velika potreba - rekao je dr. Borislav Šokčević, veliki humanista i umjetnik, koji je baš u galeriji u okviru nekadašnjeg hotela ''Kajzer'' održao nekoliko izložbi grafika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.