Sjednica Narodne skupštine RS

Okić: "Željeznice RS" zadužuju se za 100 miliona da otpuste 1.000 radnika

Fena
20.02.2018 10:47

Sjednica Narodne skupštine RS nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke po projektu restrukturiranja "Željeznica RS".

Poslanik Koalicije "Domovina" Mihnet Okić ukazao je da se radi o velikom kreditu, ali da to javno preduzeće ne funkcionira kao što bi trebao jedan takav saobraćajni sistem.

- Ne znamo kuda voze "Željeznice", ali znamo ko ih vozi i znamo i zašto se zadužuju u predizbornoj godini. One su plijen jedne od vladajućih stranaka. Da li nam treba ovoliko veliko zaduženje svih nas, naše djece i unuka, jer će procesom restrukturiranja bez posla ostati 1.000 radnika. Zadužujemo se svi po hitnom postupku za iznos od 100 miliona KM da izbacimo 1.000 radnika iz javnog preduzeća. Po meni je ovo nenormalna stvar – rekao je poslanik Koalicije "Domovina" na početku današnje poslaničke rasprave.

Kritizirao je i dosadašnje rukovođenje tim sistemom, koji grca u dugovima.

Tokom procesa restrukturiranja planirano je da broj zaposlenih u Željeznicama bude smanjen za 1.000, i to 500 do kraja ove godine i preostalih 500 radnika do okončanja procesa restrukturiranja.

Parlamentarci će danas raspravljati i o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS može izdati u 2018. godini.

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima, banjama, hemikalijama te nacrti zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela...

NA VRH