NSRS

Lepir: Radimo pod presijom, dobivamo prijetnje smrću, sve ćemo učiniti da dođemo do istine

G. D.

10.5.2018

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir obratio se danas poslanicima u NSRS, rekavši da je javnost obavještavao u vezi sa smrću Davida Dragičevića iz Banje Luke u granicama mogućnosti.  

- Nakon pronalaska dječaka, njegovog tijela, dežurna tužiteljica je izašla na lice mjesta, naredila obdukciju i ostalo. Obdukciju je izvršio Željko Karan. U toku nestanka dječaka policija je radila pretragu terena, snimak kamera, provjeravala prvu tuču koja je bila bezazlena, provjeravala je iskaze svjedoka i alibije. U tom periodu još nismo znali koji će tužilac voditi taj predmet. Odlučio sam da to bude Vrećo. To je jedan iskusan, vispren i inteligentan tužilac - kazao je Lepir.

Kada je dobio predmet, nazvao ga je ministar Dragan Lukač i, kako je Lepir rekao, zamolio ga da procijeni može li što prije donijeti tužilačku odluku. 

- Vidio sam da ima više od 180 prigovora. Pročitao sam. Iskoristio sam tada vrijeme da održim prošireni kolegij Tužilaštva RS. Bilo je nas šest glavnih tužilaca. Na svim nivoima sam bio sudija. Bio sam u procjeni da ovdje treba mnogo istraživanja i da ne možemo donijeti odluku bez provođenja istrage. Zamolio sam glavnog tužioca RS da odredi dva tužioca koja će nadzirati naš rad. Uključili sam se ja i moj prvi zamjenik. Timski smo počeli da radimo. To nikada nismo radili. Počeli smo od početka da provjeravamo segment po segment šta je provjerila policija. Izjave su autentične. Išao sam lično i ''Raiffeisen banku'' da izuzmemo kamere. Išli smo na lice mjesta gdje je navodno izvršena pljačka kuće - rekao je Lepir.

Dodao je da je tri puta razgovarao s Davorom Dragičevićem, koji je tražio da se isključe iz istrage Ilić i Vrećo.

- Meni je bilo veoma žao kada je došla grupa da protestuje pred Tužilaštvo. Zašto pred Tužilaštvo kad smo tek dobili materijal i nismo donijeli odluku? Počeli smo provoditi istražne radnje da provjerimo sve ono što je policija prikupila. Vrećo je plakao. Zašto njega svrstavamo u saučesnike?

Kada mi je dostavljen izvještaj, dobio sam prijetnju da ću biti ubijen I Milan Tegeltija mi je rekao da je i on to dobio. I moja dva zamjenika su to dobila. Otad sam počeo raditi pod presijom, iako znam da radim pošteno. Nemam mrlje u životu. Ali nisam mogao dovesti to u vezu s ovim predmetom, ali moguće je to. Mi intenzivno timski radimo na utvrđivanju stvarne okolnosti. Za to treba vremena. Za to molim i medijske kuće. Ja vam garantujem da ćemo sve učiniti i činimo da sve provjerimo da dođemo do stvarne istine - zaključio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.