BOSANSKA GRADIŠKA

Purkovići proizvode povrće za pola grada: Supružnici već decenijama žive od poljoprivrede

Minka prodaje na pijaci, a Emir u plastenicima bere povrće

B. GRGIĆ

23.5.2018

Supružnici Minka i Emir Purković iz Dubrava kod Bosanske Gradiške bave se proizvodnjom povrća već treću deceniju.

 Sedam plastenika

U sedam plastenika i na 20 dunuma na otvorenom Purkovići proizvode skoro sve povrtlarske vrste. Osim povrća, proizvode i kvalitetan rasad paprike, paradajza, lubenica, cvijeća i drugih vrsta.

- Počeli smo berbu krastavca. I paprike su stigle. Imamo prvoklasno povrće uzgojeno na zdrav način, bez prekomjerne hemije - kaže Minka.

Većinu sjemena za uzgoj povrća Purkovići nabave u inozemstvu, a specijalizirali su se i za domaće autohtone sorte.

- Sjeme paprike, paradajza, krastavaca, krompira i drugog povrća nabavljamo iz Mađarske, Holandije ili Njemačke. Pažljivo uzgajamo domaće autohtone sorte, koje su veoma otporne i od njih već godinama prenosimo sjeme - priča Minka.

Prošla godina im nije bila dobra, suša je odradila svoje, a najviše štete imali su na krompiru. Ove godine se nadaju boljem urodu i zaradi.

Dobar plasman

- Svakodnevno prodajemo povrće, praktično snabdijevamo cijelo gradsko područje našim proizvodima. Nemamo problema s plasmanom, jer su ljudi navikli na nas. Tu smo na ovom štandu tokom cijele godine, hranimo brojne porodice u gradu, a i oni hrane nas - kaže kroz smijeh Minka.

Nekontroliran uvoz

Purkovići kažu da im zdrava konkurencija ne stvara probleme, već nekontrolirani uvoz povrća iz Evrope, koji po kvalitetu zaostaje za lijevčanskim plodovima.

- E kad bismo imali podršku države kao što je imaju evropski proizvođači, gdje bi nam bio kraj. Ali i ovako je dobro, samo da ne bude suše, grada i oluja. Lijevčanski poljoprivrednici su izdržljivi, obučeni i skromni i to nam je prednost - priča Minka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.