POLJOPRIVREDA

Konji se vratili u njive

Današnji dan je udarni kada je sjetva u pitanju u Lijevče polju i Potkozarju. Sije se svaki slobodan kvadrat, a oči su uprte i u nebo, željno se iščekuje kiša, koje nije bilo poodavno

Piše: B. Grgić / Avaz.ba

25.4.2020

Slobodan Ilić i porodica na imanju u Brestovčini - Avaz
Cijela porodica angažirana - Avaz
Kobila Cura - Avaz
Konji se vratili u njive - Avaz
Dnevni avaz
+1

Kobilom zvanom Cura i željeznom ralicom, iskovanom prije više od stotinu godina, Slobodan Ilić iz Brestovčine kod Bosanske Gradiške priprema zemljište za sjetvu krompira i ostalog povrća. Kaže da ga sve podsjeća na djetinjstvo, kad je na identičan način pomagao svojim roditeljima.

- Došao sam ovdje kod prijatelja da im napravim redove i da posijemo krompir. Ovo je stari način obrade zemljišta, ali veoma pouzdan. Jedino se Cura odvikla od posla pa je moram voditi radi pravca. A kada nikne krompir, doći ću opet, imam za ovu ralicu i motičice pa ću prvo isjeći, a onda i zagrnuti krompir. Hrane mora biti, ko zna kad će nestati ove korone - rekao je Ilić.

Današnji dan je udarni kad je sjetva u pitanju u Lijevče polju i Potkozarju. Sije se svaki slobodan kvadrat, a oči su uprte i u nebo, željno se iščekuje kiša, koje nije bilo poodavno.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.