REPUBLIKA SRPSKA

Sjećanje na jedini oslobođeni logor u našoj zemlji

Najmlađi na obilježavanju tužne 26. godišnjice: Čuvanje kulture sjećanja

M. BERBIĆ

4.6.2018

U Liplju kod Zvornika obilježena je 26. godišnjica od prvog i jedinog oslobađanja logora u našoj zemlji. U nekoliko kuća i školskom objektu u ovom mjestu krajem maja 1992. godine srpske paravojne jedinice držale su u zatočeništvu više od 400 Bošnjaka, većinom žena i djece iz Liplja, Hasića, Samara, Sultanovića, Jošanice, Bećirovića i okolnih sela.

Nakon perioda strave i užasa, grupa od 70 samoorganiziranih mještana, među kojima su mnogi bili nenaoružani, oslobađa ovo mjesto, pa je logor u Liplju prvi i jedini oslobođeni u našoj zemlji. Oslobodioci su na mjestu stradanja pronašli 27 žrtava, među njima i 11 žena i djevojčica.

U jednoj od kuća koja je služila kao logorski objekt, u kojoj su počinjena i najveća zlodjela, gdje je jučer odata počast stradalim, bila je zatočena i mještanka Mensura Hasić s porodicom. Njen osmomjesečni sin je bio najmlađi zatočenik. Zločinci su joj ubili muža, a ona sama je preživjela najteže torture.

- Nakon svega, najveća mi je želja da se pohapse oni koji su se ovdje iživljavali nad ženama, djecom i nevinim muškarcima i da se s tim zločincima sretnem oči u oči - kaže Hasić, koja je i na čelu Udruženja logoraša Liplje.

Zahvaljujući Regionalnom odboru „Merhameta” Tuzla za više od 300 prisutnih na komemoraciji priređen je zajednički iftar na platou ispred Doma kulture u Liplju.



Za više od 300 prisutnih na komemoraciji priređen je zajednički iftar na platou ispred Doma kulture u Liplju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.