NESLAGANJA

Općina Foča: Zbog maćehinskog odnosa viših nivoa vlasti, protestirali vijećnici i načelnik

Pres-konferencija u Općini Foča

Al.B

22.6.2018

Vijećnici Općinskog vijeća i načelnik općine Foča u FBiH protestirali su zbog izostanka adekvatne podrške iz kantonalnog budžeta za ovu finansijski neodrživu lokalnu zajednicu. 

Na konferenciji za novinare oni su upozorili da se tekući transferi za općinski budžet svake godine smanjuju te da je prvi put Općina u deficitu za koji nema pokriće. U ovoj godini deficit je dostigao 200.000 KM pa su obustavljeni izdaci za nevladine organizacije, sportske klubove, poticaje za poljoprivredu, razvoj infrastrukture i stipendiranje đaka.

Prema riječima načelnika Zijada Kunovca (SDA), problemi su počeli u 2016. i 2017. godini, kada je Vlada FBiH povećala broj kantona koji dobivaju tranše iz sredstava namijenjenih neodrživim sredinama. Na taj način pojedini kantoni danas imaju višak sredstava, dok BPK, pa tako i Foča u FBiH, idu unazad. 

- Od nekadašnjih milion maraka koje smo dobivali mi sada iz realnih 34 miliona u budžetu BPK dobijemo 400.000 KM. Ne vidim svrhu funkcioniranja lokalne zajednice na ovakav način u narednom periodu. Kriteriji za raspodjelu sredstava su mali broj učenika i mala površina. Po njima ćemo svake godine imati sve manje stanovnika – kazao je Kunovac.

Iako su u više navrata tražili sastanak s predstavnicima Vlade i Skupštine BPK, općinski vijećnici i načelnik općine nikada nisu dobili nikakav odgovor. 

- Zbog maćehinskog odnosa viših nivoa vlasti, ova općina ostaje bez stanovnika i jednog dana će ovaj prostor naseljavati neki drugi ljudi. Ovo nije napad na neku politiku, već smo bili prinuđeni da se na ovaj način obratimo javnosti – upozorio je predsjedavajući OV Foča u FBiH Muhidin Raščić (SBB).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.