REPUBLIKA SRPSKA

Mile Popović, rasadničar iz Bosanske Gradiške ponosan je na uzgojeno perzijsko svileno drvo

B.G.

16.7.2018

Mile Popović, rasadničar iz lijevčanskog sela  Gornji  Karajzovci kod Bosanske Gradiške,  nije se zaustavio na atributu najvećeg proizvođača cvijeća i sadnica južnog voća u BiH. U nepreglednim plastenicima te u proizvodnji na otvorenom posvetio se i uzgoju i proizvodnji  sadnica egzotičnog, ukrasnog i veoma rijetkog rastinja i drveća.

Svilena albicija, svilena mimoza ili perzijsko svileno drvo, zaokuplja sve više Popovićevu pažnju i ljubav. Ovo prelijepo egzotično i veoma aromatično drvo iscvjetalo je i u Gornjim Karajzovcima.

Prvu sadnicu donio je iz Italije, a potom se latio proizvodnje sadnica ovog nesvakidašnjeg drveta. Trenutno u rasadniku ima nekoliko stotina sadnica albicije, za koju vlada veliko interesiranje.

- Cvijeće i ukrasno bilje moji su i ljubav i posao. Spojio sam ugodno i korisno, uzgajam mnoge vrste biljaka koje nisu poznate u Lijevče polju – ističe Popović.

Zanimljivo je da ovaj rasadničar sa sjevera BiH najveći broj sadnica albicije te južnog voća i raznog mediteranskog ukrasnog šiblja i drveća najviše prodaje Hercegovcima i Dalmatincima.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.