BOSANSKA GRADIŠKA

Tradicionalna manifestacija u Ćelinovcu: Poljaci s brojnim prijateljima i gostima uživali u „Pirogijadi“

Degustacija piroga i drugih specijaliteta

Piše: B. GRGIĆ

6.8.2018

Osmi dolazak na tradicionalnu „Pirogijadu“ u prelijepo potkozarsko selo Ćelinovac kod Bosanske Gradiške najveseliji je i za domaćina, Udruženje Poljaka, i za brojne goste. Za razliku od prethodnih sedam manifestacija, na ovogodišnju su došli novim asfaltnim putem.

Opstanak sela

Vijugavim novim putem brojne zvanice dovezle su se fijakerom. Savo Vasiljević, organizator i domaćin nedavno održane „Rogoljske žetve“, u čast prijatelja Poljaka upregao je u fijaker dva mlada lipicanera i u nekoliko navrata provozao i goste i domaćine.

Mladi ljekar Stanislav Kozminčuk, rođeni Ćelinovčanin, bio je domaćin svojim kolegama i brojnim prijateljima. Kaže da je presretan što se stvaraju uvjeti za opstanak sela i poljske zajednice.




Prisustvovali brojni gosti


Marija Bugarnik-Pranjić, predsjednica Udruženja Poljaka „Mak“, bila je domaćin i svojim sunarodnjacima iz Prnjavora i Banje Luke te lokalnom Udruženju Ukrajinaca „Verhovena“.

Novi put

- Jezik, pjesma i običaji korijeni su jednog naroda. To je za nas naša „Pirogijada“. Ali, sada imamo novi put kojim smo povezani sa svijetom i kojim nam lakše dolaze prijatelji - rekla je Bugarnik-Pranjić.

Ona je navela da su gosti mogli probati osam vrsta piroga te bošč, toć i druga poljska tradicionalna jela.

„Pirogijadi“ su prisustvovali brojni gosti, među kojima i konzul Poljske u BiH Agata Grabska te banjalučki biskup Franjo Komarica.

Svi su dobrodošli

Načelnik općine Zoran Adžić izrazio je zadovoljstvo što se organiziraju manifestacije koje promoviraju kulturu, tradiciju i gastronomiju poljske nacionalne manjine.

- Ova manifestacija pokazuje da su ovdje svi narodi dobrodošli - rekao je Adžić.

Prvo sagradili crkvu

U selu Ćelinovac danas živi oko 50 stanovnika, većinom Poljaci koji su se u ovaj kraj doselili prije 150 godina.

Među prvim objektima koje su sagradili je Crkva svetog Mihovila, koja je neprestano mjesto okupljanja malobrojne poljske zajednice bosanskogradiškog Potkozarja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.