REPUBLIKA SRPSKA

Grad na Vrbasu dobiva arboretum u naselju Trapisti

Trapisti: Idealno područje za rekreativce

G. DAKIĆ

9.8.2018

Velibor Stanić, direktor banjalučkog Šumskog gazinstva, rekao je da će grad na Vrbasu uskoro dobiti još jednu trim-stazu, koja će biti duga 1.100 metara. 

Tri mjeseca

Trim-staza u Parku “Mladen Stojanović” otvorena je prije tri mjeseca i svakodnevno privlači stotine rekreativaca.

- Zbog toga smo odlučili da napravimo još jednu trim-stazu. Sljedeće sedmice počet će građevinski radovi na trim-stazi pod nazivom “Trapisti – Kolonija”. Riječ je o projektu koji već duže vrijeme zajednički razvijaju gradske vlasti i Šumsko gazdinstvo - rekao je Stanić.

Istaknuo je da je gradnja trim-staze ujedno i dio nastojanja da se područje Krčmarica i Trapista, kao jedinstven prirodni potencijal, pretvori u zonu za odmor i rekreaciju.

Prirodna oaza

- Angažirali smo profesore sa Šumarskog i Arhitektonsko-geodetsko-građevinskog fakluteta, koji su izradili elaborat. U njemu se detaljno opisuje šta je potrebno napraviti u narednom periodu i koji nam koraci slijede da bi Trapisti i Banja Luka dobili arboretum, koji bi predstavljao jedinstvenu prirodnu oazu - kazao je Stanić.

Više faza 

Budući arboretum prostirat će se na skoro 100 hektara, a radovi na podizanju zasada odvijat će se u više faza.

- U pitanju je veliki posao, koji će trajati godinama. Do kraja ove godine, počet ćemo čišćenje i uklanjanje smeća i otpada s ovog prostora, obilježavanje vanjskih granica arboretuma i druge pripremne poslove – zaključio je Stanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.