BIJELJINA

Zarađene plaće traži 190 radnika “Žitoprometa”

Radnici bijeljinskog “Žitoprometa” štrajkuju ispred kapije preduzeća

Lj. LJUBOJEVIĆ

6.9.2018

Radnici bijeljinskog „Žitoprometa“, njih 190, stupilo je u štrajk zbog neisplaćenih plaća za juni i juli te nedostatka sirovine za preradu, bez čega i njihov boravak u ovom preduzeću, kako kažu, postaje besmislen.  

 Neplaćena pšenica

Od utorka ujutro radnici kažu da nisu u pitanju dvije već tri neisplaćene plaće.

- Radnici već očekuju i plaću za avgust, ali je zakonski rok da se ona isplati tokom septembra. Nisu samo problem plaće, već i nedostatak sirovine za preradu i nastavak proizvodnje. Problem su i neuplaćivani radnički krediti na koje se obračunavaju kamate. Imamo uskladištenu pšenicu semberskih poljoprivrednika, ali ona nije isplaćena i ne možemo računati na nju kao na našu sirovinu. Rokovi prolaze, nezadovoljni su i semberski poljoprivrednici – kaže Predrag Zarić, predsjednik Sindikalne organizacije.

Dodaje da mjesecima poslovodstvo obećava da će podići kredit u iznosu od tri miliona maraka za otplatu pšenice i premošćivanje ovakvog stanja.

- Nama poslodavac i dalje nešto obećava i traži strpljenje do petka. Uvijek je neko drugi kriv za neodobravanje tog famoznog kredita. Nekada nama nisu ni trebali krediti, jer smo bili jedna od najstabilnijih firmi u Bijeljini - kaže Zarić.

Stevo Jeftić, koji već 34 godine radi u „Žitoprometu“, ističe da ljudi nemaju novca ni za prijevoz do posla, a počela je i nova školska godina.

 Stav direktora

Tomislav Nestorović, vršilac dužnosti direktora u „Žitoprometu“, samo je kratko izjavio da poslovodstvo traži rješenje za prevazilaženje teške finansijske situacije u ovom preduzeću.

 Umro zbog kredita  

Dušan Tomić, koji u „Žitoprometu“ radi 20 godina, kaže da poslovodstvo izbjegava da se suoči s realnim stanjem u preduzeću.

- Odbijaju nam rate za kredit, a ne uplaćuju ih u Pavlović banci. Jedan naš radnik je preminuo u toku noći, nakon što ga je banka pet puta pozivala da plati rate kredita, iako je on bio uvjeren da je kredit redovno izmirivan – kaže Tomić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.