REPUBLIKA SRPSKA

Radnici, umjesto kifli, doručkuju bensedine

Radnici traže tri plaće, uplatu doprinosa za pet mjeseci…

Lj. LJUBOJEVIĆ

14.9.2018


Pšenica ovogodišnjeg roda, koja je nakon žetve lagerovana u bijeljinskom „Žitoprometu“, sada je blokirana. Nema isplate pšenice, nema isplate plaća radnicima, sve je zaustavljeno, kažu okupljeni uposlenici „Žitoprometa“, koji već trinaesti dan štrajkuju u krugu preduzeća.

U međuvremenu su počeli pristizati i poljoprivredni proizvođači koji „Žitoprometu“ nude na prodaju kukuruz, ali ih portiri vraćaju kući neobavljena posla.

Dušan Tomić, jedan od radnika, kaže da radnici sada traže tri plaće, uplatu doprinosa za pet mjeseci, putne troškove.

- Mnogi od radnika, umjesto kifli, doručkuju bensedine. Kada bi se pokrenula proizvodnja, mi bismo mogli računati na to da će se nešto početi rješavati u pozitivnom pravcu. Ovako, gubimo svaku nadu da će do rješenja doći - kaže Tomić.

Slobodan Pavlović, većinski vlasnik “Žitoprometa”, u izjavi za “Dnevni avaz” kaže da je trenutno zaokupljen predizbornom kampanjom kao predsjednički kandidat.

- Nudim djela biračima, ne nudim im ljepotu i mladost, jer to nemam. Svi koji imaju volju da rade i žele da rade, u mojim kompanijama mogu to savladati za tri mjeseca. Što se tiče štrajka i zahtjeva radnika u “Žitoprometu”, ne želim nikoga da prozivam i da napadam. Sve će se brzo riješiti, neke stvari već do ponedjeljka. Radim ubrzano na tome. Poljoprivrednici mogu preuzeti svoju pšenicu – tvrdi Pavlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.