SEMBERIJA

U selima alarmantno, učitelji nemaju kome držati nastavu

Područne škole izložene su svojevrsnoj izolaciji, jer učenici nemaju kontakt s djecom iz grada, kaže Bajić

U selu Popovi u prvi razred upisano devet učenika

LJ. LJUBOJEVIĆ

28.10.2018

Za razliku od prošle godine, kada su u osnovnim školama na području Semberije bila ukupno 8.723 učenika, trenutno u Bijeljini nastavu pohađa 8.578 đaka ili 145 manje nego godinu ranije. Manje je i učenika upisanih u prvi razred osnovne škole.

Zbog toga djeluje ohrabrujuće činjenica da je u semberskom selu Popovi, u kojem živi više od hiljadu stanovnika, u septembru ove godine upisano odjeljenje prvog razreda s devet učenika.

Socijalizacija djece

Učiteljica Vesna Bajić kaže da ovu petorazrednu školu trenutno pohađa 35 učenika te da, osim odjeljenja prvog razreda, postoje i dvije kombinacije. U kombiniranom odjeljenju drugog i trećeg razreda nalazi se devet, a u kombiniranom odjeljenju četvrtog i petog razreda 17 učenika.

- U prošloj godini nismo imali upisanih učenika u prvi razred. Velika je sreća da ćemo i u narednoj godini upisati odjeljenje prvačića, jer učenici  petog razreda prelaze u centralnu gradsku školu. Područne škole izložene su svojevrsnoj izolaciji, jer učenici nemaju kontakt s djecom iz grada. Neophodno je poraditi na sveobuhvatnoj socijalizaciji djece koja nastavu pohađaju u područnim seoskim školama - kaže Bajić.

Da je stanje na seoskom području Semberije odavno postalo i više nego alarmantno kada je u pitanju broj novoupisanih učenika u školama, potvrđuje i primjer Osnovne škole “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu.

Direktor Đoko Aničić kaže da ovoj školi gravitira 11 semberskih sela te da ove jeseni nisu upisani učenici u prvi razred u tri područne škole.

Postaje neisplativo

- Nismo imali prvačiće u Gornjoj Čađavici, Srednjem Dragaljevcu i Pipercima, odnosno u Donjoj Bukovici. Ukupno smo upisali tridesetak prvačića, a samo prije dvadesetak godina upisivali smo po 90 do 100 prvačića na ovom području. Plašim se da će se uskoro početi zatvarati seoske škole zbog neekonomičnosti te da ćemo morati organizirati prijevoz đaka do centralne škole sa šireg područja ovog dijela Semberije - kaže Aničić.

Ističe da postaje neisplativo održavati u životu područne škole s pet do šest učenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.