REPUBLIKA SRPSKA Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Vrijednost prometovanih nekretnina u manjem bh. entitetu lani pola milijarde KM

Uspostavljen novi katastar nepokretnosti

Fena
01.11.2018 10:15

Foto: Ilustracija

U Republici Srpskoj (RS) je u prošloj godini zabilježeno 51.719 hipoteka na nekretninama, u vrijednosti oko 1,6 milijardi KM, podaci su Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. 

Lani su zaprimili i 53.137 zahtjeva u područnim jedinicama ove uprave za upis u evidencije o nepokretnostima, a vrijednost prometovanih nekretnina je oko 489 miliona KM. 

Iz Republičke uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u saopćenju podsjećaju da su uspostavili novi katastar nepokretnosti u ukupno 249 katastarskih općina u tom bh. entitetu.

- Samo u periodu od juna do oktobra ove godine stavljen je u službenu upotrebu novi katastar nepokretnosti za 38 katastarskih općina, što je rezultat intenzivnog rada na uspostavljanju novog katastra nepokretnosti – navode iz Uprave. 

Tokom nedavne, druge ovogodišnje nadzorne misije Svjetske banke, čijim se kreditnim sredstvima dijelom finansira uspostavljanje novog katastra nepokretnosti, konstatirano je da su u prethodnom periodu učinjeni dodatni napori u vezi s uspostavljanjem novog katastra nepokretnosti i pružanju usluga Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove građanima.

Po završetku postupka uspostavljanja novog katastra nepokretnosti, podaci o nepokretnostima, pravima i nosiocima prava svojine na nepokretnostima će se voditi u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, a stranke će dobivati jedan izvod iz javne evidencije (list nepokretnosti). 

Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećat će se vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšati pravni promet i pristup kreditima, te pospješiti investiciona gradnja, a što je od ogromnog značaja posebno za poslovnu zajednicu i buduće investitore, kao i druge nosioce prava svojine na nepokretnostima.

NA VRH