SREBRENICA Iz Udruženja „Silver dog“ najavili rješenje

Psi lutalice uskoro će biti zbrinuti u azilu na lokalitetu Lipe

U realizaciju ovog projekta bit će uključeno i JKP „Polet“ Srebrenica, a općina će finansijski podržati stvaranje uvjeta i početak rada azila

Piše: S. SMAJLOVIĆ
25.11.2018 00:07

Psi lutalice na srebreničkim ulicama

Foto: S. Smajlović

Nakon što je primijećeno da psi lutalice u urbanom dijelu grada, a posebno kod škola za vrijeme odmora čine probleme učenicima, Općina Srebrenica i neke međunarodne organizacije podržale su osnivanje Udruženja za zaštitu životinja „Silver dog“. 

Očišćen teren

Predsjednik Udruženja „Silver dog “ Velimir Stojanović najavljuje da će ovaj problem biti riješen izgradnjom azila za pse na lokalitetu Lipe u mjesnoj zajednici Gostilj. Kaže da je taj lokalitet pogodan, nije blizu naselja i niko se ne protivi. Teren je očišćen, a potrebno je obnoviti pristupni put i postaviti boksove za pse.

  • Maksimović: Uvrstiti u budžet
    Maksimović: Uvrstiti u budžet Foto: S. Smajlović

Prijedlog je prihvatila i lokalna zajednica, koja će dati podršku realizaciji ovog projekta. U tom cilju formirana je radna grupa, koja će ovih dana Skupštini općine predložiti prijedlog mjera za trajno rješavanje problema pasa lutalica na području ove općine.

Načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Cvijetin Maksimović naglašava da bi ovaj problem mogao biti riješen budžetskim sredstvima izgradnjom adekvatnog azila i pristupnog puta.

Evropski standard

- Uvrštavanjem ovog projekta u budžet za narednu godinu stvorile bi se mogućnosti izgradnje skloništa za pse i sigurnost građana po standardima koje imaju evropske zemlje. Osim Udruženja „Silver dog“, u realizaciju ovog projekta bit će uključeno i JKP „Polet“ Srebrenica, a općina će finansijski podržati stvaranje uvjeta i početak rada azila - pojasnio nam je Maksimović.

NA VRH