ZDRAVSTVO U svijetu trenutno s HIV- om živi oko 36,9 miliona osoba

U Banjoj Luci anonimno i besplatno testiranje na HIV

Prijavljeno devet novih slučajeva

Piše: Fena

Za testiranje nisu potrebni nikakvi dokument niti ljekarska uputnica

Foto: Arhiv


U Banjoj Luci će sutra biti organizirano anonimno, povjerljivo i besplatno testiranje na HIV virus, najavljeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Napominju da građanima, posebno mladima, ukoliko su se rizično ponašali ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, za testiranje nisu potrebni nikakav dokument niti ljekarska uputnica.

Također, osigurano je savjetovanje prije i poslije testiranja s ciljem unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja tog virusa.

U RS su do sada registrirane ukupno 122 oboljele osobe od HIV/AIDS-a, a tokom ove godine prijavljeno je ukupno devet novih slučajeva, od kojih šest HIV pozitivnih, dok dvoje oboljelih ima AIDS.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti UKC-a Banja Luka antiretrovirusnom terapijom (HAART) liječi 56 osoba koje žive s HIV/AIDS-om.

Od posljedica AIDS-a u RS je do sada umrlo 20 oboljelih osoba.

Dan borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembar, u svijetu se obiljažava od 1988. s ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na važnost i problematiku o tom globalnom problemu.

To je i dan sjećanja na osobe koje su umrle od posljedica te bolesti, čemu je u najvećem broju doprinijela prisutnost stigme i diskriminacije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno s HIV-om živi oko 36,9 miliona osoba.

Više o:

Testiranje Anonimno
NA VRH