BOSANSKA GRADIŠKA

Toplo vrijeme i potražnja za stanovima pogoduje radovima

Trenutno se na pet lokacija u gradu pravi nekoliko stotina stanova i na desetine poslovnih prostora

Bosanska Gradiška: Radnici na gradilištima u januaru

Piše: B. GRGIĆ

20.1.2019

Na više lokacija na području Bosanske Gradiške grade se nove stambene zgrade kao da je građevinska sezona u punom jeku. Suho i sunčano vrijeme s pozitivnim temperaturama tokom većeg dijela dana omogućili su nesmetano izvođenje većine radova. U punom pogonu su bageri, armirači, ali i tesari i zidari.

Presudna lokacija

Trenutno se na pet lokacija u gradu pravi nekoliko stotina stanova i na desetine poslovnih prostora.

- Potražnja za stanovima je sve veća. Presudna je lokacija, blizina Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Beču i drugim gradovima. Osim toga, u Gradišci su stanovi znatno jeftiniji nego u Banjoj Luci, a grijanje je odlično. Ovdje je veoma dobro uređena primarna i sekundarna zdravstvena zaštita, pa je i to jedan od razloga za pojačanu potražnju stanova - rekao je Branislav Savić, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove.

Na kupovinu stanova sve više se odlučuju mladi bračni parovi, ali i ljudi koji duže vremena rade u inozemstvu, pa im je isplativo ulaganje u nekretnine. Stanove sve više kupuju i bivši stanovnici Banje Luke, Beograda i drugih velikih gradova.

- Prodao sam stan u Banjoj Luci, kupio stan iste površine u Gradišci i ostalo mi je nešto novaca da pojačam penzionerski budžet - rekao je penzioner Milan Kelečević.

Investitori u oblasti stanogradnje očekuju da će izgradnjom novog mosta prema Hrvatskoj doći do značajnijeg zapošljavanja u Bosanskoj Gradišci, a to u konačnici znači i veće potražnje stanova.

Blagi porast

Kvadrat stambenog prostora u novogradnji u gradu na Savi bio je od 1.200 do 1.500 KM, a posljednjih mjeseci doživio je blagi porast. Zanimljivo je i da su stanovi rasprodati već u fazi izgradnje, što u značajnoj mjeri ubrzava izgradnju i značajno utječe na kvalitet stanova.

Od 1.200 do 1.500

KM košta kvadratni metar u novogradnji u Bosanskog Gradišci



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.