NACIONALNI SPOMENICI

“Sokolski dom” vraća se u posjed Grada Banje Luke

Upisi raspolaganja i korištenja na fiskulturnoj zgradi i dvorištu “Sokolskog doma” vratit će se na Sportsko društvo “Partizan jedan” na osnovu upisa iz 1988. godine

“Sokolski dom” u Banjoj Luci: Vrijedan historijski objekt

G. DAKIĆ

24.2.2019

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je prvostepenu presudu pred Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci u predmetu “Sokolski dom” te će ovaj nacionalni spomenik biti vraćen Gradu Banjoj Luci. 

 Pravni osnov

- U tužbi je navedeno da Sokolsko društvo, osnovano 1993. godine, nije imalo zakonit pravni osnov za upis u zemljišnu knjigu, jer nije bilo pravni sljedbenik Sokolskog društva Kraljevine Jugoslavije - navodi se u saopćenju.

Iz Pravobranilaštva RS napominju da ovom presudom i u slučaju pravosnažnosti nije završena pravna borba ove institucije za imovinu Grada Banje Luke. Upisi raspolaganja i korištenja na fiskulturnoj zgradi i dvorištu “Sokolskog doma” vratit će se na Sportsko društvo “Partizan jedan” na osnovu upisa iz 1988. godine.

Zabrana otuđenja

- No, Pravobranilaštvo RS je još 1999. godine izvršilo zabilješku zabrane otuđenja i opterećenja “Sokolskog doma”, kojim smo onemogućili promet ove nepokretnosti sve dok se ovo pitanje konačno ne riješi u korist Grada Banje Luke - podsjećaju iz Pravobranilaštva RS.

Sagrađen 1934. godine 

Zgrada “Sokolskog doma” potječe iz 1934. godine, kad je Banja Luka bila središte Vrbaske banovine. Izgrađena je s karakterističnim, stepenasto usječenim arhivoltama i visokom ukrašenom atikom na pročelju, s elementima bizantijskog stila. Nacionalnim spomenikom BiH zgrada je proglašena 2013. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.