PROJEKTI

Prijedor dobio salu za ekstremne sportove

Na 240 kvadrata postavljene i dvije vještačke stijene visoke po šest metara .Na jednom mjestu okupljaju se ljubitelji penjaštva, gimnastike, parkura, strit vorkauta, brejkdensa… . Ideju podržali Grad Prijedor, USAID i IOM

M. ZGONJANIN

6.3.2019

Stijene za penjanje

U prostoru bivše kasarne u Velikom Palančištu kod Prijedora otvorena je sala za ekstremne sportove.  

 Bogat sadržaj

Radi se o zajedničkoj investiciji Grada, USAID-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji su podržali desetak godina staru ideju Kluba ekstremnih sportova “Albatros” iz Prijedora da se na jednom mjestu okupljaju rekreativci, ali i ljubitelji penjaštva, gimnastike, parkura, strit vorkauta, brejkdensa…

Draško Anđelić, koordinator projekta i predsjednik “Albatrosa”, koji okuplja dvadesetak članova, pojašnjava da je to 240 kvadrata dobro iskorištenog prostora zbog kojeg je ova sala prema sadržajima koje nudi ipak jedinstvena u BiH.

- U tom prostoru su dvije stijene po šest metara i jedan bolder, manja stijena visoka četiri metra s velikim težinskim usponom, brojne gimnastičke sprave, od grede do kozlića, tu su i strunjače, potom svlačionice, toalete… Sve što nam treba - kaže Anđelić.

 Dodaje da nova sala može poslužiti i u turističke svrhe i naći se u ponudi Grada potencijalnim posjetiocima, poklonicima ovakvih sportova.

Mirza Đelmo iz IOM-a BiH naglasio je da im je želja da mladi ljudi, naročito oni od 12 do 30 godina, dobiju priliku da svoju energiju negdje izraze na pozitivan i lijep način, da se druže i upoznaju.

-Želja nam je da ekstremni sportovi, kao novi, moderan vid angažmana mladih zažive i u Prijedoru - rekao je Đelmo.

Brojni donatori

Salu ekstremnih sportova u Prijedoru otvorio je gradonačelnik Milenko Đaković. Grad je dodijelio prostor i pribavio potrebnu dokumentaciju, a uz glavne donatore u realizaciji ovog projekta učestvovale su i brojne privatne firme. Na upravljanje “Albatrosu” ustupljena je na period od narednih pet godina.

Ulaz 10 KM

Pojedinci i klubovi već jučer su bili u sali. Ulaz za pojedince košta deset maraka, a Anđelić napominje da bi se s većim, organiziranim posjetama, naročito učenika, ova cijena mogla smanjiti. Sala je otvorena od 17 do 22 sata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.