GACKO

Radnici "Vodovoda" stavili moratorij na štrajk

Dogovorili isplatu jedne plaće do kraja mjeseca

Predsjednik štrajkačkog odbora rekao da štrajk nema političku konotaciju. Avaz

P. M.

18.3.2019

Nakon razgovora s rukovodstvom Općine Gacko, s načelnikom općine Milanom Radmilovićem i zamjenikom načelnika Radojicom Antunovićem  na čelu, radnici preduzeća „Vodovod“ stavili su moratorij na štrajk, u koji su stupili u jutarnjim satima.

Nakon sastanka Radojica Antunović, zamjenik načenika općine Gacko, rekao je da će u narednih 15-ak dana radnicima biti isplaćena novembarska plaća u punom iznosu, dok će ostale plaće biti isplaćivane u skladu sa iznosom kojim preduzeće bude raspolagalo.

Antunović se nada da će "Vodovod" u narednom periodu "stati na zdrave noge" ukoliko sve strane ispune dogovor.

- Općina će, osim granta koji je već isplaćen, preduzeću osigurati radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u iznosu od 160 hiljada KM - istakao je Anunović.

Današnjem sastanku prisustvovala je i Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti. Vrabičić je naglasila da je zadovoljna postignutim dogovorom s rukovodstvom Općine koje je pokazalo veliko razumijevanje za probleme preduzeća.


- Načelnik općine Milan Radmilović rekao je da će poduzeti sve moguće mjere da ovo preduzeće stane na noge - navela je Vrabičić i dodala da je u "Vodovodu" očigledan loš odnos direktora Lučića prema radnicima te da se služi prijetnjama i ucjenama prema radnicima, što je nedopustivo.

- Čak nije želio ni razgovarati sa mnom kao predstavnikom granskog sindikata - navela je Vrabičić.

Boško Bejat, predsjednik štrajkačkog odbora, naglasio je da štrajk nema nikakvu političku konotaciju te da su s rukovodstvom Općine dogovorili da im se jedna plaća isplati do kraja tekućeg mjeseca u punom iznosu, dok će ostale tri koje im se duguju biti predmet dogovora.

- Ostale plaće će biti umanjene. Očekujemo isplatu novembarske plaće, kako nam je obećano, u suprotnom idemo u generalni štrajk - naveo je Bejat i dodao da su trpjeli ucjene i prijetnje od direktora "Vodovoda" Gorana Lučića da neće dobiti ništa ukoliko ne prekinu sa štrajkom, ali da oni ne mogu učestvovati u njegovoj smjeni, ali vjeruju da će nadležne općinske službe sagledati situaciju i nakon toga donijeti odluku o njegovoj smjeni, koji je direktor "Vodovoda" već 15 godina.

Direktor Goran Lučić nije htio dati izjavu novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.