PROJEKTI Niču nove fabrike, infrastruktura i sportski objekti

Nova Topola postala najveće gradilište u sjevernom dijelu BiH

Svakodnevno u poslovnu zonu na posao dolazi više od 250 radnika, a do kraja godine taj broj će biti utrostručen

B. GRGIĆ
05.04.2019 23:30

Izgradnja tržnog centra

Nova Topola, mjesto u srcu Lijevče polja, udaljena po petnaestak kilometara od Hrvatske i Evropske unije, Banjalučkog aerodroma, Srpca, Laktaša i Bosanske Gradiške, već drugu godinu predstavlja najveće gradilište na sjeveru naše zemlje.  

Tri pravca

Pravi privredni grad niče na površini od 140 hektara, a radi se o megaprojektu poznatijem kao Agroindustrijska zona. Svakodnevno u ovu poslovnu zonu na posao dolazi više od 250 radnika, a do kraja godine taj broj će biti utrostručen.

Ognjen Žmirić, narodni poslanik iz Nove Topole, kaže da su upravo završena tri kilometra savremenog trotoara i to na tri pravca od raskrsnice u centru mjesta. U samom mjestu se gradi novi dom kulture, te asfaltna igrališta za košarku, mali fudbal i rukomet u okviru Osnovne škole „Petar Kočić“.

  • Agroindustrijska zona niče na površini od 140 hektara
    Agroindustrijska zona niče na površini od 140 hektara

- U samoj zoni je u finišu izgradnja novih pogona italijanskog giganta „Calzedonia“, koji će biti završeni do kraja juna, a do kraja godine će zaposliti oko 500 radnika. Radi se i novi tržni centar te proširuju postojeće fabrike stočne hrane i tapaciranog namještaja. U polovnoj zoni se radi na infrastrukturi, riječ je o projektima fekalne i oborinske kanalizacije i novih ulica – kaže Žmirić.

Regulacioni plan

Nova Topola će do kraja godine dobiti novi regulacioni plan, što će omogućiti brže investiranje i izgradnju. To praktično znači da će Nova Topola postati istinski centar Lijevče polja.

 Pokretač proizvodnje  

- Predviđena je i izgradnja prerađivačkih i otkupnih kapaciteta, što će biti pokretač povrtlarske, voćarske i ratarske proizvodnje. Oživljavanje privrednih i uslužnih kapaciteta za sobom povlači jačanje društvenog i sportskog života u ovom mjestu, koje poprima konture malog savremenog grada. Nova Topola je to zaslužila i bit će centar u koji će na posao dolaziti radnici iz nekoliko općina, poput Laktaša, Srpca, Gradiške i drugih mjesta – rekao je Žmirić.

Komentari

NA VRH