PREVENTIVNO DJELOVANJE

CZ Modriče pred najavu obilnih padavina: Moramo biti obazrivi, ne zna se šta nosi dan, a šta noć

Modriča spremna za eventualne poplave

Slađan JEREMIĆ

10.5.2019

U Modriči je danas održan prošireni sastanak rukovodstva Općine, lokalne civilne zaštite i subjekata koji trebaju i mogu djelovati u vanrednim situacijama. Razgovaralo se o mogućnosti poplava i pripremama da eventualne posljedice budu što manje.

- Sve strukture važne za zaštitu i spašavanje uvedene su u prvi stepen pripravnosti - kazao je Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Modriče.

- Trenutni nivo rijeke Bosne kod Modriče je plus 30, što je daleko ispod kvote redovnih mjera od poplava. Poučeni teškim iskustvima u prošlosti, mi smo danas preventivno djelovali. Pratit ćemo vodostaj rijeke Bosne i ponašanje planinskih rijeka i potoka, koordinirati aktivnostima među različitim učesnicima, obavještavati javnost o stanju na terenu. U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima Voda Srpske, Republičkim hidrometeorološkim zavodom, te republičke Civilne zaštite - kazao je Terzić.

Preventivno djelovanje

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da je pripremni sastanak imao za cilj da se izvrši što kvalitetnija priprema za moguće poplave.

- Da pripremimo ljude, objasnimo im da je moguće da će doći i veća voda nego što smo mislili. Ne mislim da će nam se ponoviti 2014. godina, daleko od toga, ne ponovilo se, ali moramo biti obazrivi, ne zna se šta nosi dan, a šta noć - rekao je Krekić.

Još danas će predstavnici Civilne zaštite, javnih preduzeća i građani pregledati šahtove u gradu te mostove i propuste po mjesnim zajednicima kako bi se stanje amortiziralo u slučaju eventualnih poplava.


Pratiti stanje na terenu: Željko Terzić i Mladen Krekić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.