BRATUNAC

S Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bačene 603 crvene ruže za žrtve

Od 3.589 ubijenih bratunačkih civila traga se za još 300 nestalih. Za zločine u bratunačkom logoru još niko nije procesuiran

= S današnjeg obilježavanja u Bratuncu

S. SMAJLOVIĆ

11.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, fiskulturne sale OŠ "Branko Radičević" i ženskog logora te bacanjem 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu, kao i posjetom masovne grobnice Redžići brojni preživjeli Bratunčani danas su se sjetili svih žrtava ubijenih početkom agresije na BiH.   

700 logoraša

- Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, ima podatke da je kroz fiskulturnu salu OŠ "Branko Radičević" prošlo oko 700 ljudi. U susjednoj zgradi bio je logor za žene i djecu od tri godine. Prvu noć u muškom logoru ugušeno je šest Bošnjakinja, a pred našim očima za jedan dan ubijeno je 68 civila. Oslobođeno je 420, dok je ubijeno 200 zatočenika. Za zločine u bratunačkom logorima još niko nije procesuiran - naglasio je Ahmetović.

Sjećanje na civilne žrtve zločina, koje su u prvoj polovini maja 1992. godine ubile jedinice JNA, policije, teritorijalne odbrane i paravojne srpske snage, počelo je prije sedam dana, posjetama masovnih grobnica i spomen-obilježja.

Svi civili Bošnjaci iz Bratunca i prigradskih naselja 9. maja 1992. godine bili su zatočeni na gradskom stadionu, gdje su im oduzeti dokumenti, novac i nakit, a zatim su sposobni muškarci odvedeni u školsku fiskulturnu salu, gdje su mučeni i ubijani.

Tijela iz 70 grobnica

U Bratuncu je od 1992 do 1995. godine ubijeno 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada je ukopano 296 žrtava, od čega 52 žene i 43 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica, otkrivenih na području bratunačke općine, dok se traga za još oko 3.000 nestalih.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.