PETROVO

Proslavila 100. rođendan, a ljekaru nije išla 20 godina

Nije bio lagan život supruzi željezničara, kaže Miloradov

Vidosava s kćerkom Jelenom u stanu u selu Karanovac. H. Čalić

Piše: H. Čalić

5.10.2019

Starica Vidosava Miloradov koja živi u selu Karanovac kod Petrova pored Gračanice obilježila je 100. rođendan.


Visok pritisak

Zdravlje je dobro služi, kod ljekara je bila prije dvije decenije, a od lijekova pije samo tablete protiv visokog pritiska. Rođena je u vojvođanskom selu Sečani, ali je živjela u mnogo gradova jer je njen suprug Milan, koji je preminuo prije 39 godina, bio željezničar.

Pretpostavlja se da je Vida, kako je zovu, najstariji stanovnik ovog kraja.

- Nije bio lagan život supruzi željezničara. Malo, malo, pa se po naredbi vlasti moralo seliti iz grada u selo, iz sela u grad. Ono malo što imaš stvari, namještaja i pokućstva, utovari u vagon, pa hajde na drugi “kraj svijeta”. Ali, eto dočekalo se i stotinu godina. Zdravlje me služi, operisala sam oči, pa mi ni naočale ne trebaju. Ne idem ljekaru, a kći Jelena kod mene dođe iz Gračanice, pa ovdje provedemo proljeće, ljeto i jesen, a zimi idemo kod nje u stan u Gračanici, jer tamo ima grijanje - kaže Vidosava.

Svima zahvalna

Napominje kako ima još dalje rodbine koja je obilazi i zahvalna je svima.

Njena kći Jelena Nujić penziju je zaradila u Gračanici, kao službenica. Poznata je po tome što je za svakoga imala lijepu riječ i ljudski odnos. Sada se brine o majci.

- Iako je nanizala stotinu ljeta, majka nije zahtjevna. Ne traži ništa posebno, a što je najvažnije zdravlje je dobro služi – dodala je Nujić

Dobila poklone

Vidosavu su ovih dana obišli i načelnik Petrova Ozren Petković te predsjednica Organizacije Crvenog krsta općine Petrovo Vera Cvijanović. Uručili su joj skromne poklone i poželjeli još puno godina zdravog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.