SOKOLAC

Niko im ne pomaže, put vapi za sanacijom

Postali smo selo ''ni na nebu ni na zemlji'', kaže Dervišević

Piše: Es. M.

19.11.2019

Potrebna sanacija puta. E. Muračević

Bošnjačko selo Bjelasovići teritorijalno pripada općini Sokolac u Republici Srpskoj, ali je svojim njivama, livadama, šumama naslonjeno na Federaciju BiH, preciznije, na općine Ilijaš i Olovo, kaže Munib Dervišević, predsjednik Upravnog odbora Udruženje za pomoć i podršku raseljenim i izbjeglim licima „Bjelašćani“.

Takav geografski i teritorijalni položaj bi ga trebao svrstati u prvi red prioriteta za stvaranje uvjeta održivog povratka, održavanja putne i druge infrastrukture.

- Međutim, mi, izgleda, nismo ničija briga. Postali smo selo ''ni na nebu ni na zemlji'' – kaže Dervišević.

Dervišević: Ničija briga. E. Muračević

U Bjelasovićima je prije agresije živjelo 114 stanovnika. Ono što su godinama stvarali uništeno je tokom rata. Nakon agresije humanitarne organizacije obnovile su 14 stambenih objekata. Sami mještani izgradili su još 16, dva objekta su u izgradnji. Međutim, zbog nebrige nadležnih da im stvori normalne uvjete za život, u ovom selu trenutno žive samo tri stanovnika. 

- Svaki vid pomoći je uskraćen. Nije doniran niti jedan traktor, nije pomognuta izgradnja niti jednog poljoprivrednog ili drugog objekta, nije donirana niti jedna ovca, krava... Put vapi za sanacijom – ističe Dervišević.

Prije nekoliko dana mještani ovog sela na više adresa u Federaciji BiH i Republici Srpskoj uputili su zahtjev da im se pomogne u sanaciji prilaznog puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.