SREBRENICA

Kao muzejski eksponati trajni podsjetnik na genocid i urbicid

Džamija je 1995. godine srušena po naredbi resornog ministarstva RS i odluci Općine Srebrenica

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

14.3.2020

Otkrivena velika količina betonskog materijala džamije. S. Smajlović

Prije tridesetak dana, iza stare pivnice u centru Srebrenice, počelo je iskopavanje zemlje za gradnju 60 garaža. Tom prilikom otkrivena je velika količina betonskog materijala Čaršijske džamije, koja je srušena 1995., a njeni ostaci na tu lokaciju odvezeni su dvije godine kasnije.

Anonimna dojava

Ovaj još jedan čin barbarstva i rušenja svega onoga što asocira na muslimansku tradiciju, otkrio je anonimni građanin, koji je o tome obavijestio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica.

Glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić za „Avaz“ kaže da su pretpostavljali da se na toj lokaciji nalaze ostaci minirane Čaršijske, Petričke i Crvenoriječanske džamije.

Ef. Peštalić: Instrukcije i zaključci. S. Smajlović

- Prema dokumentaciji iz jula 1997. godine, navode se instrukcije resornog ministarstva Vlade Republike Srpske i zaključci Općine Srebrenica o provođenju rušenja objekata, koji su, navodno, kako stoji, narušavali sigurnost građana, među kojima su i stari objekti Zanatskog centra u užem jezgru grada, kao i rušenju 22 džamije u općini - pojašnjava ef. Peštalić.

Tvrdi da se tone teškog betona od džamije nalaze na prostoru iza nekadašnje pivnice. Kaže da pronađeni ostaci neće biti uklonjeni dok neke, barem manje dijelove ne preuzme MIZ i kao muzejske eksponate ne postavi na određenu lokaciju.

 

Kupola i alem

- Preuzet ćemo betonsku kupolu i alem, konzervirati ih za muzejske eksponate. Bit će postavljeni pored 2011. godine obnovljene Čaršijske džamije i u muzejsku zbirku Memorijalnog centra Potočari, da pored genocida, dokažemo i urbicid. Bit će to još jedna od brojnih potvrda budućim generacijama da se počinjeni zločin  u ovom gradu nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi - istakao je ef. Peštalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.