SREBRENICA

Kako povratnici u srebrenička sela preživljavaju zimu: Čuvaju ovce od gladnih vukova

Poučeni iskustvom ranijih godina kada su ova sela po tri mjeseca bila zametena, mještani su se na vrijeme pripremili za zimu

Zima u Kruševom Dolu. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

21.1.2021

Oko 150 povratnika u planinska sela Luke i Krušev Do, pedesetak kilometara od Srebrenice, ne dozvoljavaju u posljednjih nekoliko godina da ih zima iznenadi kao što je to bilo prije 14 godina, kada su im helikopterom dostavljeni hrana i lijekovi.  

Ranije iskustvo

Poučeni iskustvom iz ranijih godina, kada su ova sela po tri mjeseca bila zametena, mještani su se na vrijeme pripremili za zimu. Novembarski decembarski dani bili su prilika da se zalihe hrane, lijekova i drugih potrepština dopune.  

- Svi su povratnici jesenas dopremili sijeno do štala. Drva su nabavljena, izrezana i složena, brašno i ostale potrepštine kupljene, zimnica spakovana, vodovodi i česme zaštićeni, vunena garderoba opletena još ljetos - govori Hamo Zulanović, predsjednik Mjesne zajednice Luka, kojoj pripada i Krušev Do i druga sela.


Hrane stoku. S. Smajlović

Ćamil Alić iz Krušev Dola, ističe da je hrane i drugih životnih namirnica uvijek malo. Nemaju novca da nabave velike zalihe hrane, koja uvijek nedostaje. Ali to nije sve - boje se i vukova.

- Kad su putevi prohodni, organizirano idemo u Srebrenicu, platimo obaveze i dopunimo najosnovnije zalihe hrane i lijekova, popijemo kafu s prijateljima i što prije, nazad u planinu. Moramo paziti na ovce zbog vukova - rekao je Muhamed Sinanović iz Luke.

Duge noći

Mještani ovih sela, kažu da zimske dane i duge noći provode hraneći stoku, žene pletu toplu vunenu odjeću, na sijelima igraju stare igre i prate vremensku prognozu. Zajednički od snijega čiste prilaze do kuća i štala, a prvo naprave prtinu starim i iznemoglim komšijama, kojih u selu ima najviše. Vele da imaju svega, a što je najvažnije, drva. Strahuju da im ne ponestane lijekova i od teške bolesti, jer je put od Srebrenice do njihovog sela često neprohodan i zameten velikim smetovima.  

Krušev Do momačko selo

Krušev Do je bilo selo u Srebrenici i BiH s najviše momaka, o čemu smo i ranije pisali. Ima i onih koji su ušli u osmu deceniju života, koji za sebe kažu da su dobro očuvani, pažljivi i sposobni za sve poslove. Osim fizičkih poslova na njivama i oko stoke, znaju raditi i sve kućanske poslove. Godinama su tražili mlade preko društvenih mreža, ali se nijedna nije usudila doći u ovu zabit. Stoga, su oni mlađi, pa i stariji momci napustili ovo selo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.