SMJENA GENERACIJA

Zgrade zamijenile stogodišnje kuće u Bosanskoj Gradišci

Takve kuće se nigdje u svijetu ne ruše, to država otkupi i restaurira, kaže Nisveta Fajković

Prelijepa bosanska kuća na keju u Bosanskoj Gradišci. B. Grgić

Piše: B. Grgić

8.2.2021

Mnogi Gradiščani sa posebnom nostalgijom doživljavaju uklanjanje starih bosanskih kuća,koje je u velikoj mjeri načeo zub vremena.

U tim kućama mahom ne živi niko, pa su se investitori dosjetili da na tim mjestima grade višespratnice sa poslovnim prostorima i stanovima. Vlasnicima nude uglavnom obeštećenje u kvadratima.

Bruka i sramota

- Takve kuće se nigdje u svijetu ne ruše, to država otkupi i restaurira. Jedino kod nas se otkupe i onda radi bager. Bruka i sramota. Trebalo je ostaviti barem jednu ulicu u starom ambijentu, sa kaldrmom i autentičnom građevinom, bio bi to i turistički mamac, rekla je Nisveta Fajković, aktivistkinja iz Dubrav kod Bosanske Gradiške.

Sakiba Šahinović kaže da je radeći u lokalnoj vlasti dala svoj doprinos u očuvanju starih kuća u gradu.

- Posredovali smo kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za obnovu nekoliko starih kuća, pojedine kuće su čak stavljene i pod zaštitu UNESK-a. Razumijem nove pravce u urbanizmu, ali postoji nešto što nema cijenu, rekla je Šahinović.

Starac bosanska kuća

Među najljepšim starim bosanskim kućama je stara komforna spratnica na početku savskog keja. Sa jedne strane pritisnuta je novogradnjom, a rastinjem i dotrajalošću sa druge. Nije poznata njena sudbina, ali niko u gradu na Savi nije ravnodušan jer se radi o jednoj od najljepših starih bosanskih kuća u Bosanskoj Gradišci, i to u prvoj ulici do državne granice.

Starih bosanskih kuća, prepuštenih vremenu, ponajviše ima u naseljima Tekija, Hisete, Obradovac, pa čak i u centru grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.