SREBRENICA

Na 87 lokacija bit će zaštićeno više od 2.000 stećaka

Mnogi oštećeni i prepušteni ljudskom nemaru i zubu vremena

S. Smajlović

Veliki stećci u Gostilju

Foto: S. Smajlović


U organizaciji Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ iz Srebrenice i Instituta za konzervaciju spomenika iz Beograda, u Skelanima je održana radionica o konzervaciji i restauraciji stećaka. U radionici su učestvovali predstavnici Restauratorskog zavoda Hrvatske i Muzeja Republike Srpske.

Maja Franković iz beogradskog Instituta za konzervaciju za „Avaz“ kaže da je cilj radionice sagledavanje uzroka i načina oštećenja stećaka, koji su stoljećima izloženi zubu vremena.

- Nakon obuke sačinjen je plan konzervacije i održavanja stećaka te je na lokalitetu Crvica konzervirano i zaštićeno 15 stećaka. To se pokazalo uspješnim i u narednim godinama ćemo na području srebreničke i bratunačke općine od propadanja zaštititi više 2.000 stećaka na 87 lokacija - pojasnila je Franković.

  • Veliki broj stećaka je oštećen

    Veliki broj stećaka je oštećen

    Foto: S. Smajlović


Direktorica Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani Svjetlana Marković kaže da je ova radionica od velikog značaja, jer je donijela nova znanja u zaštiti i očuvanju stećaka. Kako je dodala, u planu je izrada savremene krovne konstrukcije rimskog grada kod bivšeg zadružnog doma u Skelanima, gdje su prije dvije godine završeni arheološki radovi.

Veliki broj stećaka na području srebreničke i bratunačke općine znatno je oštećen i stoljećima prepušten ljudskom nemaru i zubu vremena. Nesavjesni ljudi su stećke nosili i ugrađivali ih u temelje štala i kuća, u čemu ih niko nije sprečavao.

Dva velika stećka u Gostilju kod Srebrenice, pored samog regionalnog puta Bratunac - Srebrenica, skoro su obrušena, što bi moglo izazvati i nesreću. Oni su u prioritetu za restauraciju i konzervaciju, ali prije toga treba ih vratiti u prvobitni položaj, s ojačanim betonskim temeljima.

NA VRH

Podijeli članak na