SREBRENICA

Na 87 lokacija bit će zaštićeno više od 2.000 stećaka

Mnogi oštećeni i prepušteni ljudskom nemaru i zubu vremena

Veliki stećci u Gostilju. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

18.3.2021

U organizaciji Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ iz Srebrenice i Instituta za konzervaciju spomenika iz Beograda, u Skelanima je održana radionica o konzervaciji i restauraciji stećaka. U radionici su učestvovali predstavnici Restauratorskog zavoda Hrvatske i Muzeja Republike Srpske.

Maja Franković iz beogradskog Instituta za konzervaciju za „Avaz“ kaže da je cilj radionice sagledavanje uzroka i načina oštećenja stećaka, koji su stoljećima izloženi zubu vremena.

- Nakon obuke sačinjen je plan konzervacije i održavanja stećaka te je na lokalitetu Crvica konzervirano i zaštićeno 15 stećaka. To se pokazalo uspješnim i u narednim godinama ćemo na području srebreničke i bratunačke općine od propadanja zaštititi više 2.000 stećaka na 87 lokacija - pojasnila je Franković.

Veliki broj stećaka je oštećen. S. Smajlović

Direktorica Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani Svjetlana Marković kaže da je ova radionica od velikog značaja, jer je donijela nova znanja u zaštiti i očuvanju stećaka. Kako je dodala, u planu je izrada savremene krovne konstrukcije rimskog grada kod bivšeg zadružnog doma u Skelanima, gdje su prije dvije godine završeni arheološki radovi.

Veliki broj stećaka na području srebreničke i bratunačke općine znatno je oštećen i stoljećima prepušten ljudskom nemaru i zubu vremena. Nesavjesni ljudi su stećke nosili i ugrađivali ih u temelje štala i kuća, u čemu ih niko nije sprečavao.

Dva velika stećka u Gostilju kod Srebrenice, pored samog regionalnog puta Bratunac - Srebrenica, skoro su obrušena, što bi moglo izazvati i nesreću. Oni su u prioritetu za restauraciju i konzervaciju, ali prije toga treba ih vratiti u prvobitni položaj, s ojačanim betonskim temeljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.