SKELANI

Stećci ugrađivani u temelje štala i kuća

Od propadanja zaštititi više od 2.000 srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području srebreničke i bratunačke općine

Stećci u Gostilju kod Srebrenice čekaju obnovu. Avaz

Piše: S. Smajlović

9.1.2023

U organizaciji Arheološkog muzeja "Rimski municipium" iz Srebrenice i Instituta za konzervaciju spomenika iz Beograda, u Skelanima je održana radionica o konzervaciji i restauraciji stećaka.

Na radionici su učestvovali i predstavnici Restauratorskog zavoda Hrvatske i Muzeja RS.

Maja Franković iz Instituta za konzervaciju Beograd za „Avaz“ je kazala da je cilj radionice sagledavanje uzroka i načina oštećenja stećaka, koji su stoljećima izloženi zubu vremena.


Veliki značaj

- U narednim godinama ćemo na području srebreničke i bratunačke općine od propadanja zaštititi više 2.000 stećaka na 87 lokacija - pojasnila je Franković.

Iz Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani kazali su da je ova radionica od velikog značaja jer je donijela nova znanja u zaštiti i očuvanju stećaka. U planu je, kako je navedeno, izrada savremene krovne konstrukcije iznad rimskog grada kod bivšeg zadružnog doma u Skelanima, gdje su prije pet godina završeni arheološki radovi.

Veliki broj stećaka na području srebreničke i bratunačke općine znatno je oštećen i stoljećima prepušten ljudskom nemaru i zubu vremena. Nesavjesni ljudi su stećke nosili i ugrađivali ih u temelje štala i kuća, u čemu ih niko nije sprečavao.


Ojačati temelje

Dva velika stećka u Gostilju kod Srebrenice, pored samog regionalnog puta Bratunac – Srebrenica, skoro su se obrušila, a ukoliko se to desi, izvjesno je i da bi moglo dovesti do nesreće.

Iako su ova dva velika stećka na listi prioriteta za restauraciju i konzervaciju, oni su i dalje prepušteni zubu vremena. Prije restauracije treba ih vratiti u prvobitni položaj, s ojačanim betonskim temeljima. Kada će ova dva stećka biti restaurirana, još se ne zna, ali se zna da svakog časa prijeti opasnost od njihovog obrušavanja na navedeni regionalni put.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.