PROJEKTI

Po 2.000 eura za 20 Ljubinjaca

Svaki korisnik bit će u obavezi uplatiti 15 posto od ukupnog iznosa donacije da registrira svoju djelatnost i obavi deset sati društveno-korisnog rada

Piše: P. M.

24.3.2021

Općina Ljubinje će sufinansirati projekt s 35 posto. ARHIV

U Ljubinju je održan sastanak predstavnika Općine Ljubinje i njemačke nevladine organizacije „Help“ na kome je dogovoren nastavak saradnje na realizaciji projekta podrške razvoju poljoprivrede u ovoj općini.




Registrirati svoju djelatnost

Prosječan iznos individualne donacije određen je u protuvrijednosti 2.000 eura. Svaki korisnik bit će u obavezi uplatiti 15 posto od ukupnog iznosa donacije da registrira svoju djelatnost i obavi 10 sati društveno-korisnog rada za lokalnu zajednicu.

Općina Ljubinje će sufinansirati projekt s 35 posto, a ostatak su sredstva njemačke vlade.

Prema riječima Steve Drapića, načelnika općine Ljubinje, usaglasili su dinamiku realizacije projekta, kao i procent međusobnog učešća i sufinansiranja.

- Tražio sam da se poveća broj krajnjih korisnika projekta s predloženih 20 na 30 i da u grupu potencijalnih korisnika uvrstimo i ugostitelje jer su oni, možda i najviše, ugroženi ovom krizom prouzrokovanom koronavirusom. Naišli smo na razumijevanje i nadamo se da će i predstavnici organizacije „Help“, odnosno njemačka vlada, osigurati dodatna sredstva kako bi već u narednoj sedmici potpisali ugovor i otpočeli s realizacijom ovog projekta - istakao je Drapić.

Odobrena pomoć

Darijan Bilić, predstavnik organizacije „Help“, rekao je da ga raduje ponovna saradnja s Općinom Ljubinje.

- Mislim da ćemo, na obostrano zadovoljstvo, dogovoriti i ovaj broj krajnjih korisnika kako bi već početkom narednog mjeseca otpočeli s info-sesijama - rekao je Bilić.

Osim ugostitelja, potencijalni korisnici su sve nezaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti u sektoru poljoprivrede. Projektom mogu biti podržane sve aktivnosti koje rezultiraju odgovarajućim mjesečnim prihodom, zavisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga.

Odobrena pomoć bit će distribuirana isključivo kroz materijalno-tehnička sredstva potrebna za djelatnost, bez gotovinskih isplata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.